CPR: Impozitul forfetar va afecta grav unităţile de servicii din segmentul auto

Introducerea impozitului forfetar va avea consecinţe dramatice din punct de vedere social şi va provoca pierderi semnificative bugetului de stat, impactul fiind extrem de grav în cazul unităţilor de servicii din segmentul auto, se arată într-un comunicat remis joi de Confederaţia Patronatul Român (CPR).

‘Niciuna dintre propunerile de amendare nu a fost luată în seamă, iar avizele în diferite comisii au fost date în absenţa reprezentanţilor celor care lucrează efectiv în domeniu. În cazul în care legea va fi adoptată de Camera Deputaţilor, pierderile provocate firmelor din domeniu vor fi uriaşe, respingerea proiectului fiind singura decizie logică’, a declarat Victor Balaş, preşedintele executiv al Asociaţiei Specialiştilor Auto din România (ASAR), membră a CPR.

Potrivit acestuia, aplicarea Legii impozitului forfetar ar afecta doar unităţile care funcţionează legal şi care plătesc deja impozit.

‘Efectele imediate ar consta în închiderea sau restrângerea activităţii majorităţii firmelor, cu efecte sociale grave, precum şi trecerea în zona ^gri^ sau chiar ^neagră^ a mai multor ateliere. În noile condiţii, este obligatorie creşterea tarifelor la manoperă, cei afectaţi fiind clienţii. Este absurd să considerăm că un service cu trei angajaţi, care îşi desfăşoară activitatea într-o hală de o mie de metri pătraţi, aparţinând unui fost CAP din Tulcea, Călăraşi sau Valea Jiului, poate plăti un impozit forfetar de 120.000 de lei pe an, aşa cum reiese din proiectul de lege’, a mai spus Balaş.

Acesta a precizat, totodată, că în acest sector activează peste o sută de mii de oameni, iar restrângerea activităţii cu numai 20% înseamnă aproximativ 20.000 de noi şomeri.

‘În cazul a 20.000 de noi şomeri, efortul bugetar suplimentar ar fi de 144.000.000 de lei, considerând valoarea ajutorului mediu de şomaj de 800 de lei şi perioada de acordare de nouă luni. Dacă vom considera un salariu mediu de o mie de lei net lunar pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi, angajatorul nu va mai plăti taxe şi impozite către bugetul de stat de 780 de lei lunar, suma totală fiind de 187.200.000 de lei. În concluzie, aplicarea acestei legi pentru sectorul service auto ar însemna o pierdere la bugetul de stat de aproximativ 331.200.000 de lei în fiecare lună. Aşadar, efortul şi pierderile bugetare ar fi incomparabil mai mari decât sumele atrase ca urmare a introducerii impozitului forfetar’, a subliniat preşedintele executiv al ASAR.

Conform unui studiu realizat în 2013 şi pus la dispoziţia de către CPR, în România au fost autorizate 10.600 de ateliere service auto. Din acestea, mai sunt active 6.800, restul închizându-se sau schimbându-şi activitatea.

Senatorii au adoptat, la începutul lunii martie a acestui an, proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar în Codul fiscal, prin care se modifică şi completează Legea nr. 571/2003.

Guvernul României este iniţiator, iar Senatul este prima cameră sesizată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
3 Comentarii
 1. Daniel spune

  Si nu se va opri aici. Vor urma si alte ramuri ale economiei private… Din pacate…
  In loc sa mulgi vaca, guvernul o omoara.

 2. CRISTI spune

  Tipic romanesc. Nu mai sunt bani pentru campaniile electorale ce se apropie… si pentru cheltuielile curente ale celor „alesi”, care cresc de la o zi la alta. Nu conteaza daca in urma actiunilor lor raman mii de oameni fara loc de munca, iar cei ramasi in picioare vor trebui sa produca mai mult pentru a acoperi deciziile incompetente si iresponsabile a conducatorilor nostri. Rusine sa le fie, ca ii platim ca sa-si bata joc de noi.

 3. EUGEN spune

  Se pare ca Emil Boc era mic copil pe langa ce fac acestia. Vor sa ne termine cu totul. Au se pare o gandire bolnava. Orice taxa noua aduce cu ea tot felul de repercursiuni in idea ca oamenii incearca apoi tot felul de metode de a fura statul si mai tare. sunt curios când ne vom trezi si vom da cu ei de pamant odata pentru totdeauna.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata