Crăciun (BCR): Comisia Europeană avertizează România că trebuie să cântărească mai bine deciziile de relaxare fiscală

Comisia Europeană a decis să demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România ca avertisment la intenția autorităților române de a adopta măsurile de relaxare fiscală cuprinse în proiectul de modificare a Codului Fiscal, mai ales în contextul în care și negocierile dintre România și finanțatorii internaționali au intrat în impas, susține economistul șef al Băncii Comerciale Române, Radu Crăciun.

„Motivele oficiale nu mi se par foarte convingătoare. Eu le văd mai degrabă ca o lovitură preemtivă, având în vedere că discuțiile cu Fondul Monetar Internațional și cu Comisia Europeană merg prost, nu s-a semnat scrisoarea de intenție, iar deciziile care s-au luat vis-a-vis de modificarea Codului Fiscal, respectiv micșorarea impozitelor, sugerează o abordare mai relaxată din punctul de vedere al politicii fiscale. În plus, toate astea se suprapun peste faptul că noi (România — n.r.), practic, am făcut o cerere de excepție pentru deficitul bugetar care nu a fost acceptată și, cu toate astea, s-a luat decizia ca să se continue această direcție”, a declarat, joi, , economistul șef al BCR, Radu Crăciun.

În opinia sa, Comisia Europeană a reacționat, în avans, la măsurile anunțate în proiectul de modificare a Codului Fiscal pentru a încerca să împiedice intrarea României în procedură de deficit excesiv. „Este un proiect, dar tocmai de aceea este o reacție în avans, un avertisment, tocmai pentru că este încă în faza de proiect și este o invitație la a cântări bine astfel de decizii pentru că ele în mod clar vor avea un impact asupra deficitului bugetar, asupra țintei de deficit structural și, până la urmă, ne va duce în situația de depășire a țintelor stabilite cu Comisia Europeană”, a explicat Crăciun.

Mai mult, economistul șef pune graba cu care a reacționat Comisia Europeană pe seama faptului că Guvernul a spus că vrea să adopte câteva măsuri din proiectul de Cod Fiscal prin Ordonanță de Urgență. „Una dintre măsurile de mare impact este TVA, taxa care are grosul impactului asupra bugetului. La limită poți să o faci și peste noapte și dacă ai umblat la ea nu mai poți reveni. Bănuiesc că aceasta ar fi motivația grabei cu care a reacționat Comisia Europeană”, a subliniat Radu Crăciun.

Comisia Europeană (CE) a decis să demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România și Portugalia, două din cele 16 țări identificate în luna noiembrie 2014 că înregistrează dezechilibre economice.

România înregistrează dezechilibre macroeconomice care necesita monitorizare și acțiuni la nivel de politic. În cursul celor trei programe consecutive cu UE și FMI dezechilibrele externe și interne au fost reduse în mod semnificativ. Cu toate acestea, riscurile de pe urma situației net negativă a investițiilor internaționale și o capacitate redusă de export pe termen mediu necesită atenție. Mai mult, stabilitatea sectorului financiar a fost menținută până acum, dar rămân vulnerabilități externe și interne în sectorul bancar’, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata