Creatoarea de modă Adina Buzatu, pusă sub acuzare de DIICOT

Creatoarea de modă Adina Buzatu a fost pusă sub acuzare de procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, folosirea cu rea-credință a bunurilor societății, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DIICOT , procurorii i-au adus la cunoștință marți Adinei Buzatu punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva sa.

Sursa citată precizează că în perioada 20 februarie 2012-prezent Adina Buzatu a sprijinit moral și material un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor proveniți din infracțiuni, format din inițiat și constituit din mai mulți inculpați.

„În calitate de asociat unic și administrator al societății TAB Men Style, inculpata a sprijinit moral grupul infracțional organizat, acceptând ca membrii grupului să emită pentru firmă facturi în numele a patru societăți de tip fantomă. Prin aceasta inculpata le-a creat membrilor grupării convingerea că nu îi va denunța autorităților, creând condițiile specifice după care funcționează grupul infracțional organizat și anume încrederea între membrii grupului. Sprijinul material acordat grupării a constat în plata unor comisioane pentru serviciile prestate, sume care au permis grupului să se finanțeze și să își continue funcționarea”, se arată în comunicat.

Procurorii susțin că Adina Buzatu a înregistrat în contabilitatea societății facturi fictive emise de patru firme de tip fantomă (care nu funcționează la sediul social, nu au activitate comercială reală, nu au angajați), cu scopul de a deduce în mod nelegal TVA-ul aferent operațiunilor comerciale efectuate și de a se reduce totodată cuantumul impozitului pe profit și dividende datorat bugetului consolidat al statului.

Prejudiciul cauzat de către firma sa bugetului de stat este în sumă de aproximativ 1,6 milioane lei.

DIICOT mai arată că, în perioada 2012-martie 2014, inculpata a folosit în interes personal, cu rea credință, într-un scop contrar intereselor societății, suma de 3,7 milioane de lei, care a fost transferată din conturile acesteia în cele ale firmelor fantomă.

„Acești bani au fost retrași în plus față de contravaloarea facturilor fictive prin care s-a prejudiciat bugetul de stat. În baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpata a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de cele patru societăți comerciale de tip fantomă, 101 de documente (facturi fiscale+contracte+procese verbale de predare primire). Înscrisurile justificative au fost înregistrate în contabilitatea societăți și în baza lor au fost efectuate transferurile de bani în conturile societăților de tip fantomă”, se mai spune în document.

De asemenea, în perioada 2012-10 martie 2014, Adina Buzatu a dispus transferul din conturile firmei pe care o administra, în conturile celor patru firme-fantomă, a sumei de peste 5,3 milioane lei, care apoi a fost fracționată și transferată, în scopul ascunderii originii infracționale, în conturile altor societăți de tip fantomă administrate tot de membrii grupării.

„Suma a fost ulterior retrasă în numerar ajungând în posesia inculpatei, aceasta cunoscând că banii provin din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și folosirea cu rea credință a creditului societății”, se mai menționează în comunicat.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata