Cred că Traian Băsescu se aştepta să spun că voi creşte nişte taxe, a declarat ministrul Finanţelor Publice

Ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat miercuri, la Antena 3, că nu crede că președintele Traian Băsescu aștepta, la întâlnirea ce a avut loc luni la Cotroceni, ca ea să spună niște cifre, ci aștepta să spună că va crește niște taxe.

‘Nu cred că domnul Traian Băsescu aștepta neapărat acele cifre. Domnul Traian Băsescu cred că aștepta să spun eu că voi crește niște taxe. Ceea ce nu voi voi spune și n-o voi face. Și asta pentru că am o viziune foarte clară că voi folosi politica fiscală că să cresc economic. Am făcut profitul reinvestit și am făcut scăderea de CAS. Ar fi fost foarte ușor să dau din cap și să fiu de acord cu orice măsură se pune pe masă de creștere a taxelor, când am discutat cu FMI, și discuțiile cu FMI au fost extrem de lungi și au durat până la 12 noaptea, timp de două săptămâni, pentru că eu nu am fost de acord să creștem taxele asupra mediului de afaceri și să-i împovărăm în același moment în care reducem fiscalitatea pe CAS’, a explicat Ioana Petrescu.

Acesta a mai afirmat că la întrebările care i se puneau la Cotroceni nu putea să răspundă în cinci minte și nici nu putea să răspundă ‘pe picior’, cum o să se facă bugetul pe 2015.

‘La întrebările care se puneau nu se putea răspunde în 5 minute pe picior, undeva la Cotroceni. Discutam de MTO. Nu este 6 miliarde. Nu aveam cum să estimez eu cât va fi impactul acestei ajustări de deficit, că despre asta este vorba, faptul că deficitul structural anul viitor, în 2015 trebuie să fie 1%. Dar acest deficit este calculat pentru un PIB potențial. Datele astea nu le avem încă. Deci nu știm că o să fie 6 miliarde de lei. Am și zâmbit acolo. Am fost politicoasă, nu am replicat. Nu pot să spun acum pe picior cum o să se facă bugetul pe 2015’, a mai spus ministrul Finanțelor.

Acesta a adăugat că scopul întâlnirii nu era ‘să facă un curs’ cu președintele privind modul în care se face bugetul pe 2015 și nici să își ‘dovedească’ diploma de la Harvard.

‘În 2015 se va ști cât a fost PIB în 2014 și va putea fi estimat PIB pentru 2015, că pe baza veniturilor realizate în 2014 se vor estima veniturile din 2015. Pe baza inflației și pe baza creșterii economice vom estima care vor fi cheltuielile. Diferența va trebui într-adevăr acoperită de anumite măsuri care se vor decide la momentul respectiv. Nu am vrut să intru în acest lucru mai ales că știam că domnul președinte probabil știe aceste lucruri și nu acesta era scopul ca să-i dau un curs cum se face bugetul în 2015. Chiar nu am simțit nevoia să îmi dovedesc diploma de la Harvard într-o întâlnire la Cotroceni.

Dacă era necesar să conving pe cineva de CAS, da, a trebuit să discut cu mediul de afaceri, a trebuit să discut cu FMI, cu Banca Mondială. Dar clar scopul acolo era politic. Nu să conving pe cineva că măsura CAS este bună. Sunt convinsă că domnul președinte crede că este bună. Și nici să dovedesc eu care sunt studiile de Harvard, pentru că am depășit deja faza în care vreau neapărat să-mi dovedesc ce am învățat în școala’, a precizat Ioana Petrescu.

Ea a menționat că i-a spus președintelui că există un impact economic al acestei măsuri și nu unul strict contabil și a încercat să explice cât de mult se poate reduce impactul acestei măsuri asupra bugetului.

‘Am început să explic că există acest impact economic și nu cel contabil. Impactul pe anul viitor este în jur de 4,8 miliarde lei. Ideea este că, dacă, de exemplu, angajatorii care folosesc această măsură plătesc cu 5 puncte procentuale mai puțin… Dacă presupunem că 50 la sută din bani îi folosesc să angajeze și 50 la sută să facă investiții, se recuperează vreo 1,3 miliarde lei din creșterea numărului de angajați în economie. Vorbim de CAS, CASS, impozit pe venit și contribuții de șomaj. Și 1,2 miliarde lei din investiții și aici vorbim că atunci când cumperi un echipament, un utilaj, plătești TVA, există un multiplicator acolo al acestor investiții în economie.

Aceste cifre sunt niște cifre contabile. Aici vorbim și cum să acoperim restul. O dată prin reducerea evaziunii fiscale. Am spus foarte clar că în trecut când a crescut CAS peste un anumit nivel a crescut evaziunea fiscală. În 2008-2012 a crescut cu 10 miliarde lei la CAS. Deci ne putem aștepta ca ea să scadă când scădem CAS sub anumit nivel. Dacă evaziunea fiscală la CAS scade cu 10 la sută atunci aduce la buget 1,9 miliarde lei. Acum avem noul Cod al insolvenței, vorbim de 40 miliarde pe care le avem de recuperat din creanțe. Pe Codul insolvenței, pe termen scurt putem recupera 40 miliarde’, a explicat Ioana Petrescu.

Ministrul Finanțelor a precizat că acel set de măsuri cerut de Traian Băsescu nu poate fi făcut pentru că lipsesc date, ‘trebuie să ai un PIB precizat pentru 2015, venit precizate pentru 2015, să vezi cât îți cresc cheltuielile, să știi cât este deficitul, asta cunoaștem, și diferența să fie acele măsuri pe care le cerea domnul președinte, dacă vom avea nevoie de ele’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. K2 spune

    d.soara Petrescu, am o singura intrebare pt. dvs.: cum poate un absolvent de Harvard (si nu numai) sa stea langa un plagiator? Din pacate, constatat, ca, indiferent de studiile absolvite, aceasta isi pierde coloana vertebrala.
    Acum orice justificare in presa este tardiva. Trebuia sa spuneti aceste lucruri la Cotroceni si nu 3 zile mai tarziu. Din pacate incepeti sa mintiti precum dl copy-paste.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata