Creierul femeilor prezintă anumite diferenţe faţă de cel al bărbaţilor (studiu)

Anumite părţi ale creierului sunt mai dezvoltate la bărbaţi decât la femei şi invers. Se ştie de multă vreme că la bărbaţi creierul este mai voluminos, dar s-a observat că volumul mai mic al creierului femeilor nu dăunează eficienţei, în măsura în care se compensează cu un număr mai mare de conexiuni cerebrale. Altfel spus, nu există legătură între volum şi performanţă, scrie passionsante.be.

Cercetători de la universităţile Cambridge şi Oxford s-au întrebat dacă diferenţele de volum cerebral ar putea explica în parte riscurile de a prezenta anumite tulburări, în funcţie de sex, legate de structura creierului.

Ei au realizat o meta-analiză a circa 120 de studii efectuate şi au coroborat rezultatele. Cercetările luate în calcul aveau la bază observarea (cu ajutorul tehnicii RMN) specificităţii creierului masculin şi a celui feminin.

Concluziile au fost că volumul cerebral al bărbaţilor este în medie cu 8-13% mai mare decât cel al femeilor, diferenţa de volum variind în funcţie de vârstă (majoritatea datelor strânse în cadrul studiilor vizau adulţi).

La bărbaţi există două regiuni mai dezvoltate: amigdala (considerată un sistem de alertă, implicat în reacţiile instinctive de supravieţuire) şi hipocampul (îndeosebi memorie şi orientare spaţială).

La femei este mai dezvoltat cortexul insular (emoţie, conştiinţa de sine, percepţia, limbajul).

Autorii cercetării apreciază, prin urmare, că aceste particularităţi ar putea permite o mai bună înţelegere a sensibilităţilor, în funcţie de sex, faţă de anumite tulburări.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata