Creşterea economică nu este limitată de inflaţia scăzută, ci de factori precum munca sau productivitatea, susţine Isărescu

Inflația scăzută nu reprezintă factor de îngrijorare pentru creșterea economică, stimularea altor factori fiind necesară pentru o creștere economică mai mare, respectiv munca, productivitatea, inovarea și managementul performant, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

„Inflația a scăzut foarte mult. În România, nu este element de îngrijorare. Și cu această scădere, inflația este în continuare cea mai ridicată comparativ cu celelalte țări post-comuniste, nemembre ale zonei euro, și nu cred că trebuie să ne îngrijorăm. Pentru că dacă vrem să avem creștere economică mai mare, avem deja 3% zic eu o creștere bună la nivel european, dar dacă vrem să avem o creștere economică mai mare, nu inflația scăzută ne deranjează. Dacă vrem creștere economică mai mare trebuie să stimulăm munca, productivitatea, inovația, managementul performant și așa mai departe. Nu văd, în acest moment, nicio legătură între creșterea economică și nivelul inflației”, a explicat Mugur Isărescu.

Pe de altă parte, el susține că, datorită reducerii inflației, România a ajuns să îndeplinească și ultimul din cele cinci criterii de la Maastricht, de convergență nominală către zona euro, dar acum trebuie să demonstreze că îndeplinirea criteriilor este sustenabilă.

„Am intrat în clubul european și suntem în apropiere cu toate țările post-comuniste care nu sunt încă membre ale zonei euro. România a îndeplinit în aceste luni și ultimul criteriu care nu era îndeplinit din criteriile nominale de la Maastricht, și anume rata inflației. Sperăm să rămânem în această zonă. Oricum, regulile s-au mai schimbat în ceea ce privește intrarea în zona euro, este nevoie acum de a arăta că îndeplinirea criteriilor este sustenabilă și convergența în sens larg este îndeplinită”, a subliniat guvernatorul BNR.

Referitor la factorii care au determinat reducerea inflației în trimestrul doi din acest an, șeful BNR a enumerat aprecierea peste așteptări a leului, scăderea prețurilor administrate (certificate verzi și tarife de distribuție a gazelor naturale) și, surprinzător, scăderea prețurilor la legume.

Mugur Isărescu a amintit și factorii persistenți care au ajutat la scăderea inflației, respectiv deficitul de cerere, inflația scăzută din zona euro și anticipațiile inflaționiste în scădere.

Factorii care au contribuit la creșterea prețurilor în perioada menționată au fost, potrivit guvernatorului BNR, majorarea accizei la carburanți, care, însă, a avut un impact redus, și creșterea prețurilor la țiței pe plan internațional, care a fost atenuată de aprecierea leului față de euro și dolar.

Cu toate acestea, intervalul de incertitudine pe cele opt trimestre pe care banca centrală realizează proiecții de inflație se menține ridicat, a mai spus guvernatorul BNR, în special din cauza contextului internațional, dar și pentru că rezultatele din agricultură sunt greu de estimat. În plus, în ceea ce privește evoluția prețurilor administrate, prognoza BNR a luat în calcul programul anunțat de agențiile guvernamentale de specialitate.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit, recent, în scădere la 2,2% prognoza de inflație pentru finalul acestui an. De asemenea, banca centrală a redus la 3% prognoza de inflație pentru finalul anului 2015.

Anterior, prognoza anunțată de BNR pentru finalul acestui an și pentru finalul anului 2015 era de 3,3%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata