Crimeea a adoptat rubla rusescă drept monedă oficială

Parlamentul Crimeii a anunţat luni, 17 martie, că rubla rusească va deveni moneda oficială a acestei republici separatiste, transmite AFP.

În schimb, moneda ucraineană folosită până în prezent (hrivna) va fi acceptată în paralel până la data de 1 ianuarie 2016, se afirmă pe site-ul Parlamentului din Crimeea.

Decizia intervine la o zi după referendumul din peninsula separatistă Crimeea, ocupată de la sfârşitul lunii februarie de trupele ruse, la care 96,77% din alegători au votat pentru alipirea la Rusia.

Separat, rubla rusească a atins un nou minim record luni, pe fondul îngrijorărilor potrivit cărora Occidentul ar putea impune sancţiuni Rusiei din cauza referendumului din Ucraina. Rubla rusească s-a depreciat cu 0,3% în raport cu dolarul până la minimul record de 36,7%.

SUA şi Uniunea Europeană au avertizat Rusia că riscă să fie sancţionată dacă populaţia regiunii ucrainene Crimeea va alege să se unească cu Rusia, cu ocazia unui referendum pe care UE îl consideră ilegal. Conform datelor oficiale, circa 96,77% dintre alegătorii care au participat duminică la referendumul organizat în Crimeea au votat pentru alipirea acestui teritoriu ucrainean la Rusia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata