Crimeea: Forţele ruse au preluat, parţial, controlul asupra a două baze de rachete

Forţele ruse au preluat controlul parţial asupra a două baze de lansare a rachetelor în Crimeea (sudul Ucrainei) şi blochează în una din ele o clădire în care se află rachete, au afirmat miercuri surse militare ucrainene, citate de AFP.

În ambele cazuri, la Fiolent, în apropiere de Sevastopol, şi în Evpatoria, vestul Crimeii, operaţiunea se derulează fără schimburi de focuri, dar constituie un alt nivel în confruntarea dintre forţele ruse şi ucrainene în peninsula rusofonă.

În cele mai multe cazuri, până în prezent, soldaţii ruşi înconjurau bazele din Ucraina, fără a intra.

La Fiolent, membri ai forţelor ruse şi manifestanţi proruşi au intrat în bază, situată în apropierea portului Sevastopol, unde se află dislocată Flota Rusiei din Marea Neagră, a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării în Crimeea, Volodymyr Bova.

‘Soldaţii ruşi sunt pe teritoriul unităţii, dar ei nu fac decât să blocheze partea unde se află rachetele’, a explicat acesta, adăugând că acolo ‘sunt rachete, dar ele sunt dezarmate’.

La Evpatoria, forţele ruse au intrat pe teritoriul bazei A4519, care a fost luată cu asalt marţi seara de soldaţi şi manifestanţi proruşi, dar aici rachetele şi materialul strategic au fost deja evacuate. Postul de comandă şi centrul de control de la bază sunt în continuare sub control ucrainean, a precizat în acest context un purtător de cuvânt al armatei Kievului, Oleksii Mazepa.

Unitatea a fost asediată marţi după-amiază târziu de circa 20 de militari ruşi, asistaţi de mai multe sute de manifestanţi, care le-au cerut ucrainenilor să treacă de partea autorităţilor proruse ale republicii autonome, a indicat pentru AFP un responsabil de la baza din Evpatoria.

După izbucnirea unui conflict, dar fără să se ajungă la focuri de armă, comandamentul unităţii a primit un reprezentant al forţelor ruse pentru negocieri, a precizat Oleksandr Lomaka.

Crimeea este controlată în mare parte de către forţe ruse, scrie France Presse.

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat marţi orice prezenţă a armatei ruse, menţionând grupuri de ‘autoapărare’ şi explicând că este foarte uşor să procuri uniforme ale armatei ruse.

Secretarul de stat american, John Kerry, a denunţat, la rândul său, la Kiev, ‘un act de agresiune’ din partea Rusiei, care, potrivit lui, ‘caută un pretext’ pentru ‘a invada’ Ucraina.

În noaptea de marţi spre miercuri, responsabili ai Statului Major al armatei ucrainene au declarat agenţiei Interfax-Ukraina că forţele prezente în Crimeea nu aparţin doar Flotei ruse din Marea Neagră, ci şi unor unităţi cu baza în special în Cecenia sau în regiunea Krasnodar, pe coasta rusă a Mării Negre. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata