Crimeea va intra în aria legislativă a Federaţiei Ruse în doar câteva luni, susţine liderul prorus al peninsulei

Serghei Aksionov, premierul prorus al Crimeii, republică autonomă din sudul Ucrainei, a declarat luni, într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti, că peninsula plănuieşte să intre complet în aria legislativă a Federaţiei Ruse în numai câteva luni, în cazul în care referendumul, convocat la 16 aprilie, va valida această opţiune, informează EFE.

‘În cazul în care referendumul spune că da, Crimeea trebuie să facă parte din Rusia, vom lucra douăzeci şi patru ore pe zi (…) şi vom face tot ce este posibil pentru a intra cât mai rapid în aria legislativă a Federaţiei Ruse’, a afirmat Aksionov, în interviul menţionat.

Primul ministru al Crimeii, a cărui legitimitate este contestată de guvernul central de la Kiev, a declarat că acest proces va lua cel mult câteva luni.

El a adăugat că, în orice caz, încorporarea Crimeii în Federaţia Rusă va necesita o perioadă de tranziţie şi că republica ar trebui să adopte rubla ca monedă de plată.

‘Referendumul va fi cât mai transparent posibil. Observatorii nu vor avea nicio problemă’, a spus Aksionov, referitor la consultarea populară, considerată ilegală nu doar de puterea de la Kiev, ci şi de o mare parte a comunităţii internaţionale.

În cadrul acestui referendum, locuitorii Crimeii vor trebui să răspundă la două întrebări: 1) dacă preferă reunificarea Crimeii cu Rusia, ca subiect al Federaţiei Ruse, sau 2) dacă sunt pentru revenirea Crimeii la Constituţia din 1992 şi statutul de parte a Ucrainei?

În Crimeea, unde 60% dintre locuitori sunt etnici ruşi, la care se adaugă 25% de ucraineni şi o minoritate tătară de 12%, nimeni nu se îndoieşte de victoria lui ‘Da!’ la prima întrebare şi de încorporarea peninsulei în Federaţia Rusă.

Pe de altă parte, după cum a declarat Aksionov în interviul menţionat, militarii ucraineni din peninsulă care ar dori să treacă de partea ‘poporului Crimeii’ sunt ameninţaţi de comandanţii lor cu urmărirea penală şi chiar confiscarea armelor din dotare, după cum relatează agenţia de presă RIA Novosti, în pagina sa electronică.

‘Cei mai mulţi dintre militarii din unităţile staţionate în Crimeea sunt rezidenţi în peninsulă. Suntem sunaţi constant din unităţi şi ni se spune că soldaţii şi ofiţerii sunt ameninţaţi de comandanţii lor, care de regulă sunt de origine din vestul Ucrainei’, a declarat premierul prorus al Crimeii.

El a promis că, indiferent de opţiunea ce va reieşi din referendumul din 16 martie, militarii dislocaţi din Crimeea vor primi solda ce li se cuvine şi le va fi fi garantată libertatea şi securitatea.

Autorităţile din Crimeea nu intenţionează să efectueze o reprivatizare după posibila aderare la Federaţia Rusă în urma referendumului, a mai spus acesta. ‘Pot să spun cu încredere: nu va fi nicio reprivatizare. Garantăm aceasta’, a subliniat el.

Cu toate acestea, administraţia de la Simferopol (capitala peninsulei) intenţionează să treacă în proprietatea Sovietului Suprem al republicii întreprinderile de stat ucrainene care folosesc resursele naturale ale peninsulei.

‘Aceasta vizează întreprinderile şi companiile care sunt asociate cu sectorul energetic şi companiile din domeniul extracţiei de resurse minerale. Energia şi zăcămintele aparţin poporului republicii autonome. Toate întreprinderile de stat din sectorul energetic devin proprietatea autonomiei’ — a declarat Aksionov. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata