Cristian Diaconescu: Niciodată axa Moscova-Budapesta nu va trece prin nicio regiune a României

Candidatul PMP la președinția României, Cristian Diaconescu, a declarat sâmbătă, 26 iulie, la Băile Tușnad, că niciodată axa Moscova-Budapesta nu va trece prin nicio regiune a României, indiferent de opțiunile geopolitice ale Ungariei.

„Indiferent care sunt opțiunile geopolitice ale Budapestei, din punctul de vedere al autorităților de la București, axa Moscova-Budapesta nu va trece prin nicio regiune a României vreodată și cred că acest lucru trebuie clar înțeles și nu există nicio altă variantă de compromis”, a afirmat Cristian Diaconescu la o întâlnire cu simpatizanții din Harghita și Covasna.

El a precizat că, din punctul de vedere al normei europene, relațiile interetnice din România respectă standardele europene, iar orice regionalizare a țării se va face pe criterii economice și nu etnice.

„În acest moment, din punctul de vedere al normei europene, relațiile interetnice din România respectă exact și performant valorile și standardele paneuropene. Nu mai există elemente care pot fi adăugate. Oricâte speranțe și oricâte semnale s-ar transmite, din păcate interesat politic și nu în beneficiul economic, de diverși politicieni de la Budapesta, dezvoltarea tuturor regiunilor României (…) este strict legată de nivelul de trai, de investiții, de dezvoltare economică. Privesc regionalizarea României numai din perspectivă economică, pentru că este singura variantă benefică pentru locuitorii oricărei regiuni din țara noastră”, a spus Cristian Diaconescu, care a adăugat că „indiferent de calculele pe care și le fac unii și alții, niciun proiect etnic nu va putea fi speculat din afara României împotriva României și a românilor”.

Referitor la afirmația europarlamentarului FIDESZ Tokes Laszlo, care a declarat sâmbătă, la Băile Tușnad, că maghiarii trebuie să vorbească despre lupta lor „pentru autonomie, de lupta pentru independență”, Cristian Diaconescu a declarat că aceste solicitări sunt aberante, inoperante, sunt simple afirmații.

„Astfel de solicitări sunt perfect aberante și nu au nicio legătură cu sensul în care un stat european funcționează astăzi. Sunt niște afirmații, făcute de un cetățean care și-a creat un renume din acest punct de vedere și încearcă prin repetare, multiplicare să-și confirme acest profil. Cred, mai degrabă, cunoscându-l pe Viktor Orban din diverse împrejurări, mai degrabă l-au deranjat aceste solicitări decât să le fi considerat pozitive. Viktor Orban nu are cum să aibă vreo reacție de sprijin în legătură cu aceste idei și niciun lider maghiar de acum încolo. Ceea ce poate să facă este să tacă, încercând să sugereze că, de o anumită manieră, ar fi favorabil unor astfel de idei. Dar, repet, aceste idei sunt perfect inoperante, nu au nicio valoare europeană, nu au nicio valoare națională, (…) nu pot fi operaționalizate în niciun fel, sunt simple afirmații”, a subliniat Cristian Diaconescu.

El a spus că Guvernul Orban Viktor are o problemă legată de faptul că este sprijinit de un partid extremist, antisemit și xenofob, respectiv Jobbik, și a susținut că afirmațiile de genul celor făcute de Tokes Laszlo pot avea valoare de întrebuințare doar în Ungaria.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata