Cristian Dumitrescu (PSD), preşedinte interimar al Senatului

Vicepreşedintele social-democrat al Senatului Cristian Dumitrescu va prelua atribuţiile funcţiei de preşedinte al Senatului până la momentul alegerii, de către plen, a unui nou preşedinte al instituţiei, conform deciziei luate de Biroul Permanent.

Ședinţa Biroului Permanent al Senatului de miercuri dimineaţă a fost convocată în urma demisiei liberalului Crin Antonescu de la şefia Camerei Superioare a Parlamentului, document care a fost transmis membrilor conducerii instituţiei.

„În această şedinţă am constatat depunerea demisiei în scris a preşedintelui în exerciţiu, domnul senator Crin Antonescu. Am primit-o în scris fiecare. S-a constatat vacanţa funcţiei de preşedinte al Senatului şi, în conformitate cu prevederile Regulamentului, pe perioada de vacanţă, existând vid de preşedinţie, Biroul Permanent desemnează un vicepreşedinte, deci nu un preşedinte interimar, care preia atribuţiile de preşedinte al Senatului, până la alegerea de către plen a unui nou preşedinte. Cu votul majorităţii — din 12 au fost prezenţi zece membri ai Biroului Permanent, în calitate de vicepreşedinte al Senatului, am fost desemnat să preiau atribuţiile preşedintelui Senatului pentru această perioadă”, a spus Dumitrescu.

Acesta a adăugat că decizia Biroului Permanent va fi publicată în Monitorul Oficial.

„A fost adoptată o hotărâre în doi paşi, cu două puncte. La articolul 1 am fost numit în calitate de vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al Senatului, iar la articolul 2 această hotărâre va fi publicată imediat în Monitorul Oficial. Publicarea este obligatorie pentru că prin similitudine cu situaţia în care preşedintele Senatului desemnează un vicepreşedinte, decizia acestuia este publicată în Monitorul Oficial”, a mai afirmat Dumitrescu.

Social-democratul a explicat procedura regulamentară de alegere a unui nou preşedinte al Senatului, precizând faptul că fiecare grup parlamentar va putea propune un candidat, decizia fiind una politică.

„Paşii următori de urmat, conform Regulamentului, sunt aceştia — liderii politici constată această vacanţă, la rândul lor, şi pe baza negocierilor propun Biroului Permanent o şedinţă de desemnare a preşedintelui Senatului. Procedura de alegere a preşedintelui Senatului este prevăzută în Regulament — pe baza votului, cu majoritate de voturi, fiecare grup parlamentar având dreptul să susţină un candidat. În mod normal, Senatul îşi desfăşoară activitatea fără niciun fel de problemă pentru că convocarea şedinţelor de Birou, convocarea plenului, este acum de către vicepreşedintele care exercită atribuţiile preşedintelui, iar această decizie va fi una politică. Noi suntem pregătiţi oricând să avem această şedinţă de plen”, a explicat Dumitrescu.

Întrebat dacă, în opinia sa, grupului PSD din Senat, fiind cel cu cea mai mare pondere de reprezentare în structura Senatului, ar trebui să îi revină funcţia de preşedinte al Senatului, Cristian Dumitrescu a replicat că important este ca instituţia să aibă, cât mai curând, un preşedinte.

„Această desemnare se face pe criterii de susţinere politică şi este atributul liderilor de grup şi al celor care iau aceste decizii la nivel politic, al structurilor de partid. Noi suntem un organ tehnic, Biroul Permanent. Opinia mea este că va trebui să fie desemnat cât mai repede un preşedinte al Senatului, care să fie în deplinătatea exerciţiului atribuţiilor sale. Când va fi acest lucru…”, a spus social-democratul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata