Cristian Fughină şi Laszlo Kiss au fost arestaţi în dosarul Ultra Pro Computers

Curtea de Apel București a decis joi arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Cristian Fughină și Laszlo Kiss, cei doi fiind urmăriți penal de procurorii DIICOT în dosarul falimentării controlate a companiei Ultra Pro Computers.
În același dosar, judecătorii au respins propunerea de arestare preventivă a Lilianei Anton, urmând ca aceasta să fie cercetată sub control judiciar.

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi contestată la instanța supremă.

Inițial, procurorii au reținut-o și pe Alina Fughină, soția lui Cristian Fughină, însă DIICOT a renunțat a mai cere instanței arestarea preventivă, fiind dispusă măsura controlului judiciar. Cei doi soți sunt fondatorii companiei de IT Ultra Pro Computers.

Tot sub control judiciar sunt cercetate alte cinci persoane: Lavinia Ana Vasile-Caba, Sergiu Cosmin Caba, Mihai Anton, Ștefan Fughină și Gheorghe Dilimut.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada iulie 2008 — iunie 2009, Cristian Fughină, Laszlo Kiss, Lavinia Ana Vasile-Caba și Liliana Anton au constituit un grup infracțional organizat, structurat pe mai multe paliere, ce a avut ca scop obținerea de fonduri materiale din patrimoniul SC K Tech Electronics SRL (firma din spatele brandului Ultra Pro Computers — n.r.), prin delapidarea acestuia, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăți nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienței acestora.

Procurorii susțin că scopul grupului a fost atins prin însușirea de către Cristian Fughină a unei sume de aproximativ 40 de milioane lei prin intermediul societăților offshore. Din această sumă, peste 17,7 milioane lei reprezenta valoarea unui imobil din București.

Activitatea infracțională a grupului s-a derulat în patru etape, arată DIICOT, în prima — 15 iulie 2008 — 27 august 2008 — fiind încheiate 24 de contracte de vânzare-cumpărare, cu clauze identice, având ca obiect livrarea de echipamente IT de către firmă către patru societăți offshore, controlate de Laszlo Kiss, în valoare de peste 13,4 milioane de euro și aproximativ 3,2 milioane dolari.

„Toate aceste contracte includ o clauză identică, conform căreia vânzătorul — SC K Tech Electronics SRL (deși nu a primit niciun avans) — în cazul în care nu își îndeplinește obligațiile contractuale în tot sau în parte ori le îndeplinește necorespunzător va fi obligat la plata de daune interese echivalente cu valoarea contractului. Aceste contracte cu clauze vădit defavorabile au fost semnate pentru vânzător de către administratorul Cristian Fughină, predarea produselor urmând a se efectua la diferite puncte de lucru din țară ale vânzătorului”, declară DIICOT.

În cea de-a doua etapă, arată anchetatorii, având în vedere că firma nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în cele 24 de contracte, respectiv nu a livrat produsele prevăzute în termenele stabilite, s-a urmărit emiterea facturilor de către societățile offshore controlate de Laszlo Kiss, ce conțineau la rubrica „Denumirea produselor sau serviciilor” mențiunea „sancțiune nerespectare Contract de vânzare cumpărare nr. …” și acceptarea imediată a acestora la plată de către Cristian Fughină.

Procurorii au reținut că suma totală facturată de către cele patru societăți offshore în intervalul 1 septembrie — 29 octombrie 2008 a fost de aproximativ 57 de milioane de lei, provenind din clauzele penale prevăzute în cele 24 de contracte încheiate.

„Față de această împrejurare, având în vedere caracterul cert, lichid și exigibil al creanțelor, create cu rea-credință față de SC K Tech Electronics SRL, în continuarea planului infracțional, cele patru societăți offshore au deschis 24 de acțiuni la diferite instanțe din țară, în funcție de locația prevăzută în contract pentru livrarea bunurilor, în vederea obținerii unor somații de plată, scopul urmărit fiind acela de a obține titluri executorii. În cea de-a treia etapă, având în vedere ca Alina și Cristian Fughină, în calitate de administratori, cunoșteau situația activelor din cadrul companiei SC K Tech Electronics SRL, s-a urmărit stingerea datoriilor artificial create cu ajutorul grupului infracțional organizat, prin intermediul celor patru societăți offshore”, au mai constatat procurorii.

DIICOT mai menționează că organizarea minuțioasă a grupării a făcut ca circuitul financiar să devină mai complex, prin folosirea unor noi societăți comerciale nerezidente, controlate de familia Fughină, cu ajutorul lui Laszlo Kiss, în vederea ascunderii sau disimulării adevăratei proveniențe a banilor.

Astfel, precizează procurorii, din totalul creanțelor de aproximativ 57 milioane lei au fost decontate direct cu creditorii sau indirect prin cesiuni de creanță și contracte de dare în plată creanțe în valoare de aproximativ 40 milioane lei.

În a patra etapă, membrii grupului au urmărit să șteargă toate urmele activităților ilicite prin introducerea cererii de insolvență asupra SC K Tech Electronics SRL, respectiv prin încercarea de a iniția falimentul societății care a spălat produsul infracțiunii, SC Spectrum International Management SRL. (AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata