Criterii de notare pentru Bocuse d’Or: comportamentul ecologic şi gustul spectaculos, cu specific local

Cei 24 de chefi care vor participa în concursul Bocuse d’Or, ce se desfășoară pe 27 și 28 ianuarie, la Lyon, vor fi notați, de către juriu, pentru gustul special al preparatelor lor, dar și pentru comportamentul ecologic și igienic din timpul creării celor două produse din competiție, se arată pe site-ul oficial al evenimentului.

În 5 ore și 35 de minute, fiecare dintre chefi va trebui să realizeze două preparate spectaculoase—unul din pasăre și unul din pește—atât ca gust, cât și ca prezentare, preparate ce vor fi evaluate de juriu, în funcție de criteriile prestabilite.

Anul acesta, concursul Bocuse d’Or își propune să promoveze conceptul de dezvoltare durabilă. În acest sens, pretendenții la titul de „cel mai bun chef din lume” trebuie să dea dovadă de atenție față de mediu și astfel să folosească cât mai mult din materia brută ce le este pusă la dispoziție. Eco-responsabilitatea candidaților va fi notată ca atare de către membrii juriului. De asemenea, candidații trebuie să dea dovadă de atenție față de igienă și să prezinte specificul culinar al țărilor din care provin.

Jurizarea concurenților la Bocuse d’Or va avea două componente — componenta care ține de gustul preparatelor și componenta tehnică. Astfel, în cazul primei fișe de evaluare, concurenții vor fi notați după următoarele criterii: „gust” — maxim 40 de puncte, „prezentare” — maxim 20 de puncte, „integrarea specificului local, pentru preparatul din carne de pasăre” și „folosirea de masă vegetală pentru cel puțin jumătate din preparatul de pește” — maxim 20 de puncte.

În ceea ce privește evaluarea tehnică — comportamentul ecologic este notat cu maxim 10 puncte, iar igiena și metodologia, cu alte 10 puncte.

Cele 24 de echipe vor intra în concurs în două zile, pe 27 și 28 ianuarie, consecutiv, la interval de 10 minute, fiecare grup ce reprezintă o țară având un perimetru desemnat. În fiecare zi de Bocuse d’Or, 12 echipe vor crea cele două preparate obligatorii sub privirea membrilor juriului și în aplauzele celor 2.500 de fani. În ordinea intrării în concursul Bocuse d’Or 2015, cele 24 de țări sunt: Chile, Australia, Islanda, Marea Britanie, Franța, Guatemala, Argentina, Spania, Statele Unite ale Americii, Estonia, Elveția și Maroc (Ziua 1) și Germania, Finlanda, Malaezia, Norvegia, Canada, Japonia, Danemarca, Suedia, Singapore, Ungaria, Olanda și Coreea de Sud (Ziua 2).

Fiecare dintre țările participante are un chef de prestigiu, reprezentant în juriul internațional. Președintele de onoare al juriului este americanul Grant Achatz, vedetă a gastronomiei moleculare, care conduce două mari restaurante în Chicago, dintre care Alinea, notat cu trei stele Michelin în 2011.

Juriul internațional îl va avea președinte pe Thibaut Ruggeri. În vârstă de 34 de ani și pasionat de fotografia culinară, Ruggeri este câștigătorul Bocuse d’Or 2013. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: bocusedor.com

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata