Criterii ştiinţifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini în domeniul pesticidelor şi al produselor biocide

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 15 iunie,  o serie de criterii ştiinţifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini în domeniul pesticidelor şi al produselor biocide.

Potrivit criteriilor stabilite de Bruxelles, care se bazează pe definiţia dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) perturbatorilor endocrini, un perturbator endocrin este o substanţă, atât naturală, cât şi chimică, care poate modifica funcţiile sistemului endocrin şi, în consecinţă, pot avea efecte adverse asupra oamenilor sau a animalelor.

OMS defineşte o substanţă ca fiind perturbator endocrin dacă are un efect advers asupra sănătăţii umane; are un mecanism de acţiune prin intermediul sistemului endocrin şi dacă există o legătură de cauzalitate între efectul advers şi mecanismul de acţiune.

Substanţele nocive identificate pe baza acestor criterii vor fi interzise, cu excepţia cazului de expunere neglijabilă în cazul pesticidelor.

Criteriile aprobate miercuri specifică totodată modul în care trebuie efectuată identificarea unui perturbator endocrin: prin utilizarea tuturor dovezilor ştiinţifice pertinente; prin utilizarea unei abordări bazate pe forţa probantă a dovezilor şi prin aplicarea unei recenzii sistematice solide.

Perturbatorii endocrini pot avea efecte grave asupra sănătăţii şi mediului şi, în pofida faptului că multe substanţe care îi conţin au fost deja interzise prin legislaţia în vigoare din domeniul pesticidelor şi al produselor biocide, trebuie să rămânem vigilenţi. Comisia este hotărâtă să asigure cel mai înalt nivel de protecţie a sănătăţii umane şi a mediului, de aceea prezentăm astăzi criterii stricte pentru perturbatorii endocrini, bazate pe date ştiinţifice, astfel încât sistemul de reglementare al UE să fie primul la nivel mondial care defineşte astfel de criterii ştiinţifice în legislaţie”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat pe site-ul executivului european.

Pentru a asigura adoptarea unor măsuri rapide, Comisia solicită Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi Agenţiei Europene pentru Produse Chimice să înceapă evaluarea substanţelor individuale aprobate pentru care există indicii că ar putea fi perturbatori endocrini, pentru a stabili dacă acestea pot fi identificate ca perturbatori endocrini conform criteriilor prevăzute în proiectele de texte prezentate.

Propunerea prezentată miercuri de Comisie trebuie să fie validată de statele membre.

Executivul european se afla de mai mulţi ani sub tirul criticilor pentru lipsa sa de acţiune în precizarea acestor criterii, în condiţiile în care OMS şi-a publicat definiţia încă din 2002. În decembrie 2015, justiţia europeană i-a amintit Bruxelles-ului obligaţiile, la doi ani după data promisă de Comisie pentru publicarea acestor criterii, aminteşte AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata