CSM sesizează IJ pentru apărarea independenţei justiţiei în cazul declaraţiilor la adresa şefilor ÎCCJ şi DNA

Președintele CSM, Adrian Bordea, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări privind apărarea independenței justiției, în raport cu declarațiile ce pun în pericol statul de drept, vehiculate în mass-media, referitoare la Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, și Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

„În temeiul art. 30 alin.1 din Legea 317/2004, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat, vineri, Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări privind apărarea independenței justiției, în raport cu declarațiile ce pun în pericol statul de drept, vehiculate în mass-media în data de 19 iunie 2014, referitoare la doamna judecător Livia Doina Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, și doamna Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție”, se arată într-un comunicat al DNA transmis vineri.

Sesizarea IJ vine în urma declarațiilor făcute de Sandu Anghel cu privire la activitatea profesională a șefului ÎCCJ și a șefului DNA.

Purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, a declarat, vineri, că se efectuează verificări pentru a se stabili în ce măsură aceste afirmații au fost de natură să creeze o presiune asupra judecătorilor și procurorilor și să afecteze independența justiției prin inducerea ideii că persoanele cu funcții înalte în sistemul judiciar nu ar avea o conduită corespunzătoare.

Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, a fost adus joi la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în dosarul în care fiul său l-a acuzat pe Mircea Băsescu de trafic de influență.

Din duba care l-a adus la DNA din penitenciar, Bercea Mondial le-a spus jurnaliștilor, prin geamul mașinii, că ar fi dat 2 milioane de euro pentru a fi scăpat de închisoare și că în acest caz ar fi implicate președinta ÎCCJ, Livia Stanciu, și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Mi-a promis Livia Stanciu. Avem date despre Livia Stanciu„, a afirmat el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata