Cu cât rămâne un agricultor român din subvenţia primită după ce îşi plăteşte dările la stat

Circa 1.800 de euro. Acesta este suma care îi rămâne, în medie, într-un an, unui fermier din România din totalul subvenţiilor primite (subvenţii europene plus subvenţii de la bugetul de stat) după ce îşi plăteşte toate taxele şi impozitele, se arată într-un raport publicat în această lună de Comisia Europeană.

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte valoarea reală a subvenţiilor per exploataţie agricolă, conform recolta.eu.

  • UE, o piaţă unică, dar cu 27 de agriculturi diferite

Deşi UE este definită ca o uniune economică şi politică, având o piaţă comună, situaţia veniturilor reale per exploataţie agricolă diferă semnificativ de la un stat la altul. În primul rând deoarece, conform vechii Politicii agricole comune (PAC) a Uniunii, valoarea subvenţiilor europene diferă semnificativ de la o ţară la alta, în funcţie de modul în care fiecare stat membru şi-a negociat alocările financiare.

Totodată, fermierii mai primesc, pe lângă subvenţiile europene, şi alocări financiare de la bugetul de stat care, la fel, variază de la o ţară la alta.

De asemenea, structura agriculturii este foarte diferită în UE. Unele ţări, precum Germania, se bazează pe ferme mari, industriale, în timp ce alte state, precum România, au un procent semnificativ din exploataţiile agricole sub forma fermelor de semi-subzistenţă.

Nu în ultimul rând, UE, deşi o uniune economică, nu este şi o uniune fiscală. Astfel, nivelul taxelor şi impozitelor diferă de la un stat la altul. De aceea, deşi, poate, fermierii dintr-un anumit stat membru beneficiază de subvenţii mai mari decât fermierii dintr-o altă ţară UE, fiscalitatea mai ridicată ar putea să reducă din valoarea reală a subvenţiilor sub nivelul fermierilor din celălalt stat comunitar.

Astfel, valoarea reală a subvenţiilor de care beneficiază o exploataţie agricolă în UE reprezintă totalul subvenţiilor europene şi de la bugetul de stat pe care le încasează într-un an, din care se scad taxele şi impozitele.

  • Circa 1.800 de euro / an este valoarea reală a subvenţiilor primită de un fermier român

Un studiu publicat recent de Comisia Europeană arată că o exploataţie agricolă din România rămâne cu circa 1.800 de euro / an din totalul subvenţiilor primite, după ce îşi plăteşte toate taxele şi impozitele. Această sumă variază semnificativ în funcţie de activitatea agricolă.

Astfel, o exploataţie de cultură mare încasează, anual, o valoare reală a subvenţiei de circa 8.400 de euro, o fermă de păsări, circa 4.230 de euro / an, o exploataţie viticolă, aproximativ 2.680 de euro / an, o fermă de vaci de lapte, circa 1.060 de euro / an, în timp ce o fermă mixtă primeşte circa 690 de euro / an, iar o exploataţie horticolă, doar 209 euro / an.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata