Cultura de echinaceea înfloreşte în fermele bio din România: Planta medicinală oferă producţii bune. Uscată şi mărunţită, se vinde cu 50 lei kilogramul

Echinaceea a început să fie tot mai apreciată în ultimii ani în România, mai ales pentru beneficiile pe care le oferă imunității. Cu o cerere în creștere, nu e de mirare că fermierii români sunt interesați de cultura de echinaceea pentru a înflori o afacere agricolă profitabilă cu bani puțini și pe suprafețe mici, scrie agrointel.ro.

Când vine vorba de plante medicinale, cea mai bună investiție este într-o plantație bio, ușor de întreținut și care oferă producții bune folosind fertilizatori tradiționali, precum gunoiul de la găină sau gunoiul de iepuri. Ca și la restul suratelor sale tămăduitoare, echinaceea –  originară din America de Nord, are nevoie de un sol fertil, dar nisipos, pentru că în primă fază, la răsărirea plantei, este nevoie de irigare, iar pământul care se bătătorește ușor poate împiedica dezvoltarea cuiburilor de plante.

Marian Boșneag este unul dintre micii producători de plante medicinale care, de peste doi ani, a decis să aloce minimum 200 de metri pătrați din grădina sa pentru cultura de echinaceea. Aflat în anul doi de reconversie ecologică, cultivatorul de lângă Craiova a fost nevoit să apeleze la un producător francez pentru a se aproviziona cu primele semințe de echinaceea. A deprins însă rapid modul în care poate să își producă singur și material pentru următoarele recolte, așa că acum nu mai este îngrijorat din această privință.

Deși la prima vedere, o afacere cu plante medicinale pare simplă, în spatele succesului se ascunde multă muncă. ”Am descoperit că dacă plantam semințele direct în pământ, aveam probleme și plăntuțele erau sufocate de alte ierburi. Așa că acum fac răsaduri, pe care le plantez apoi în grădină. Fac toată munca singur pentru că nu am găsit pe nimeni care să vrea să muncească cot la cot cu mine”, spune Marian, explicând că dacă, spre exemplu, răsadurile ieșite în primăvara aceasta se vor transforma în plante viguroase anul viitor, iar prima recoltă va putea fi culeasă abia în toamna lui 2016. Dar apoi, plantele perene vor ”rodi” între cinci și opt ani la rând. Cu condiția ca ele să fie mereu îngrijite și protejate de invazia buruienilor.

Plantarea răsadurilor de echinaceea, la fel ca și în cazul altor plante medicinare, are secretele sale. Pentru că planta crește destul de mare, se pun în pământ straturi între care se lasă circa 50 de centrimetri distanță. Totodată, fiecare cuib (răsad) se plantează la 25-30 de centimetri de celălalt.

 

 • Se recoltează toată vara

Echinaceea oferă producții bune. Chiar și în verile capricioase, cum a fost cea din acest an, planta înflorește constant din iunie până în august. Florescențele se culeg după ora 9 dimineața și până spre după-amiază, când sunt mai uscate, dar nu își pierd vigoarea în bătaia soarelui.

”Tot ce se vinde în comerț sunt plante uscate la soare, pe folii de plastic. Eu am ales metoda bătrânească de uscare. Dacă vă aduceți aminte, bunicii noștri țineau plantele pe mese de lemn, la umbră. Așa fac și eu și deși durează mai mult, am certitudinea că frunzele și florile rămân vii”, este convins Marian. Pentru a mărunți ierburile, el se folosește de o ghilotină manuală, având grijă ca mărunțirea să permită recunoașterea plantei.

Din cinci kilograme de echinaceea abia se obține un kilogram de flori de ceai.

 

 • Producția românească, lovită de importurile din Asia

Producția românească de echinaceea este încă mică, așa că pe piață mai este loc suficient și pentru alți fermieri. Singura problemă majoră este reprezentată de importuri pentru că un kilogram de echinaceea adus en-gros din Asia costă doar 5 lei per kilogram. Adică echivalentul prețului cu care producătorii români de plante medicinale vând 100 de grame de florescență imunizantă.

Chiar și așa, produsul pur al fermierilor este apreciat cu desebire în sezonul rece, când cerea crește pe fondul riscului crescut de viroze. Nu puțini sunt românii care nu agreează suplimentele alimentare pe bază de echinaceea (comprimate, siropuri, amestecuri de ceai) și apelează cu încredere direct la producători pentru a cumpăra echinaceea uscată sau sub formă de pulbere.

În mare parte, comercializarea florilor de echinaceea se face prin intermediul site-urilor de anunțuri, la târgurile de produse tradiționale, în magazinele cu profil naturist sau în piețele din orașe. Cele mai mari vânzări rămân, de departe, cele din lunile de iarnă.

Citește și
1 Comentariu
 1. Diana spune

  In urma cu ceva timp am avut mama bolnava de cancer.
  Cativa cunoscuti mi-au vorbit despre Daniel Menrath, un presupus medic care ar fi studiat in China. El are mai multe carti publicate si semnate cu dr. Daniel Menrath si cabinet medical in Piata Universitatii. Practica fraudulos medicina de mult timp.
  Am mers de mai multe ori impreuna cu mama mea la cabinetul lui. Fiecare vizita insemna costuri mai mari de 5000 lei pe medicamente si consultatie.
  Pe masura ce timpul trecea situatia mamei mele se inrautatea, iar informatiile primite despre Daniel Menrath, erau din ce in ce mai contadictorii. Pe Internet el se prezenta cand medic neuropat, cand medic naturopat. O totala confuzie!
  Atunci mi-am pus in mod clar intrebarea cine este medicul sau doctorul Daniel Menrath?
  Am aflat ca Daniel Menrath nu absolvise nicio scoala sau facultate cu profil medical, nu a obtinut niciodata drept de libera practica in medicina, nu detinea parafa medicala, nu avea cabinet medical autorizat, nu avea o firma sau alta forma legala pentru a inregistra activitatea cabinetului, nu dadea niciodata bon fiscal pe medicamente si consultatii, nu avea decat medicamente scumpe si contrafacute, nu avea contracte de munca pentru angajatii sai, nu avea cadre medicale pregatite pentru cabinetul sau medical. Nimic! Totul era o mare minciuna.
  Daniel Menrath se promoveaza ca fiind un medic foarte bun, publicand pe Internet multe informatii despre el, fara ca el sa aiba terminata nici un fel de scoala sau facultate in domeniul medical. Singura scoala urmata de el a fost scoala de soferi.
  O simpla verificare pe site-ul Colegiului Medicilor din Romania, unde se gaseste Registrul Medicilor, mi-a confirmat inca o data ca aceasta persoana nu este medic si nu are are drept de libera practica in medicina
  http://www.cmr.ro/registru/
  Medicamentele pe care le vinde la cabinet sunt contrafacute, fara a fi autorizate de catre Agentia Nationala a Medicamentului, deoarece Daniel Menrath nu are nicio diploma din domeniul medical sau farmaceutic si nici cabinet autorizat pentru a obtine asemenea autorizatii.
  Daniel Menrath practica la cabinetul sau preturi foarte mari pentru medicamente contrafacute si consultatii.
  Alaturi de medicamente si consultatii obtine sume enorme de bani din vanzarea cartilor pe care le-a publicat si a CD-urilor cu muzica compusa de el.
  Cartile publicate sub titlul si numele sau i-au fost scrise, traduse si copiate din materiale si studii aparute in strainatate de catre persoane dedicate lui. Chiar si pe Montignac l-a copiat! Cartile lui Daniel Menrath, Hrana pentru viata, Dieta vietii, Urina-medicament pentru viata sunt plagiate din alte carti.
  Daniel Menrath este si compozitor. A scos pe piata si comercializat multe CD-uri cu pseudonimul Daien Main. 18 melodii de pe CD-ul „Umbra Inimii”, al lui Daniel Menrath, sunt de fapt ale compozitorului Giovanni Marradi, iar 15 melodii de pe CD-ul lui, denumit „Tie”, sunt de fapt ale autorului Chris Spheeris.
  Incasarile de bani pe medicamente, consultatii, carti si muzica sunt uriase fara ca pacientii sa primeasca bon fiscal.
  Daniel Menrath are cabinetul in Cladirea Chimexim, din bd. Regina Elisabeta, nr. 7, et. 2, sector 3, Bucuresti. Programari la secretariat la numarul 0735366307.
  Pentru cabinet Daniel Menrath nu are firma sau o alta forma legala de functionare, iar programul este dupa amiaza, pana spre miezul noptii pentru a nu fi vizitat de catre vreo autoritate de control. Cabinetul nu are nici un nume, iar portarii cladirii stiu ce sa spuna in caz de aparitie a unui control.
  Uneori Daniel Menrath acorda consultaii prin telefon la numarul 0744598155 sau prin email la adresa dmenrath@gmail.com.
  Daniel Menrath este un om foarte orgolis si razbunator. In urma cu ceva timp un pacient a indraznit timid sa-i spuna lui Daniel Menrath ca ceea ce vinde el, Daniel Menrath, este furt. Reactia lui Daniel Menrath a fost violenta.
  Cum este posibil ca Daniel Menrath, escroc notoriu, sa practice medicina timp de 25 de ani fara ca o autoritate a statului sa se sesizeze si sa constate ca el nu are nici o pregatire medicala? Acest medic sarlatan incaseaza sume mari de bani de la oameni suferinzi, aflati uneori in ultimele zile de viata.
  Daniel Menrat ajunge la cabinet cu intarziere, iar pacientii il asteapta claie peste gramada. Intra pe usa nervos spunand ca in timp el ce se indrepta spre cabinet a fost sunat pe mobil de la CSAT, la Cotroceni, sa participe de urgenta la sedinta CSAT. Nu a putut sa spuna nu! Descurajeaza orice nemultumirea sau curozitate a pacientilor.
  Cand este intrebat de catre pacientii lui daca el lucreaza si in alta parte, Daniel Menrath spune ca lucreaza in paralel la Institutul Oncologic Bucuresti sau la Spitalul de Arsi sau la Spitalul SRI. Fiecare minciuna este demontata cand intalneste cate un pacient care are informatii despre cate un spital din lista lui si atunci Daniel Menrath schimba minciuna si incadrarea in munca.
  Cand termina lista cu minciuni cu spitalele de stat in care lucreaza el, incepe sa spuna despre faptul ca lucreaza la un Departament special al Ministerului Apararii sau la Departamentul Zero al SRI. Daniel Menrat este inepuizabil in a inventa povesti cu locurile lui de munca si implicarea lui in aceste institutii.
  La consultatiile lui medicale se discuta foarte putin despre simptome, diagnostice, investigatii sau analize, in schimb Daniel Menrath povesteste intamplari care mai de care mai neobisnuite. El isi manipuleaza pacientii si cunoscutii prin minciuna.
  Iar la sfarsitul unei consultatii pacientii cumpara cele mai noi medicamente produse de Daniel Menrath, foarte scumpe datorita unei noi formule terapeutice si a unui nou continut. Aceste medicamente sunt doar niste capsule de plastic, in care se gaseste un continut stiut doar de Daniel Menrath, fiind de fapt falsuri care nu au avizul Agentiei Nationale a Medicamentului sau al Ministerului Sanatatii.
  Daniel Menrath nu respecta nici el dietele, stilul de viata sau terapiile pe care le recomanda la consultatiile sau in cartile lui.

  Sunt pacienti care au avansat ipoteaza ca Daniel Menrath consuma droguri usoare pentru a intra in anumite stari care ii permit sa-si manipuleze pacientii prin minciuna.
  Se pot obtine informatii oficiale de la Colegiul Medicilor despre faptul ca el nu este acreditat medic, de la Ministerul Sanatatii despre faptul ca el nu are cabinet autorizat, de la Registrul Comertului despre faptul ca el nu are o forma legala de inregistrare a activitatii lui contabile, de la Agentia Nationala a Medicamentului despre faptul ca el nu si-a autorizat medicamentele si tratamentele si de la ITM despre faptul ca nu are contracte de munca pentru el si angajati. Sau se poate verifica la cabinetul lui ca nu a afisat la receptie niciun document oficial de functionare a cabinetului. Nu veti gasi asa ceva!
  Acest doctor sarlatan iubeste mult banii si traieste ca un nabab, avand o masina de teren unicat, un domeniu imobiliar in Caciulati-Ilfov si un alt domeniu imobiliar la Moroeni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata