Cum ajung afinele să se întoarcă în România la preţuri de câteva ori mai mari

Chiar dacă direcţiile silvice vând anul sute de tone de fructe de pădure la export, sumele pe care le încasează pentru acestea rămân unele mici.

De exemplu, Direcţia Silvică Sibiu a vândut, luna aceasta, în străinătate, 30 de tone de afine. Pentru fiecare tonă, nu a obţinut însă mai mult de 2.000 de euro, scrie yahoonews.com.

Acestea au ajuns în Germania, unde au fost prelucrate şi transformate, de exemplu, în dulceaţă de afine. Produsul se întoarce apoi în magazinele româneşti, fiind vândut cu 12 lei borcanul, potrivit stiri.tvr.ro.

Dacă direcţiile silvice obţin un preţ de doar 2.000 de euro pe tona de afine, şi mai puţin primesc culegătorii.

De exemplu, Florin Ispas, care îşi petrece întreaga vară în pădurile din Mărginimea Sibiului, primeşte 3 lei în schimbul unui kilogram de afine. Ca el, sunt alţi zeci de culegători din împrejurimile Sibiului care îşi duc afinele la  centrele de colectare ale direcţiei silvice.

Într-o zi, un culegător reuşeşte să strângă maximum 20 de kilograme.

“Suntem la recoltat afine cu un număr de 16 oameni care le predau la punctul de achiziţie din Curpăt. Acum este sezonul şi fiecare dintre culegători adună între 15 şi 20 de kilograme”, a spus Gheorghe Geangavela, tehnician în cadrul Direcţiei Silvice Sibiu.

În ciuda preţului mic şi a eforturilor mari pentru a le culege, Direcţia Silvică Suceava vrea ca fructele de pădure să devină brand local al Bucovinei.

Ideea a venit în condiţiile în care, din pădurile judeţului Suceava, pleacă anual sute de tone de fructe, către procesatori din România şi din ţări precum Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia.

„An de an, Direcţia Silvică Suceava recoltează fructe de pădure – afine, zmeură, măceşe – din flora spontană a fondului forestier de stat. Fructele sunt adunate de către culegătorii locali, din zonele de munte şi de deal, apoi iau calea Centrului de fructe Sadova, unde sunt sortate, prelucrate, ambalate şi valorificate, luând calea procesatorilor finali din Europa, care produc piureuri sau diverse băuturi alcoolice. Ţinând cont că toate operaţiunile se realizează pe plan local, în Bucovina, s-ar putea spune că recoltarea şi valorificarea fructelor de pădure reprezintă un brand local”, afirma recent şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

Pe lângă demarara procedurilor prin care fructele de pădure vor deveni brand local, reprezentanţii Direcţiei Silvice au iniţiat demersuri şi pentru implementarea certificării BIO a fructelor.

În acest sens, a fost deja obţinut avizul Academiei Române – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, pentru operaţiunile de recoltare a fructelor de pădure din fondul forestier administrat de Direcţia Silvică Suceava.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata