CUM BEM APA este mai important decât CÂTĂ APĂ BEM

Căldura verii influenţează organismul  corpul nostru începe să îşi facă echilibrările termice prin procesele de transpiraţie. Nevoia de consum de apă este mai mare în timpul verii, decât în alte perioade ale anului.

Câtă apă avem nevoie să consumăm vara, pentru a ne hidrata corespunzător şi a ne menţine în stare bună de sănătate? Sfaturile medicale variază de la 2 la 4 litri pe zi, dar, desigur  întregul proces este dependent de nevoia de consum a fiecărei persoane.

Poate mai mult decât consumul propriu zis al unei cantităţi de apă, mai importantă este MODALITATEA în care ingerăm apa. Mai clar  CUM BEM APA  este mai important decât CÂTĂ APĂ BEM. O să mă întrebaţi  cum adică ”cum” bem apa? Am să vă exemplific.

Văd adesea persoane care umblă cu sticla după ele, şi pun sticla la gură şi gâl-gâl  o golesc din câteva sorbituri. ”Setilă” din basmul Harap Alb nu mai este de mult personaj de poveste. Apa intră în corp ca o cascadă, ca un izvor  şi începe să curgă prin sistemele corpului, inundând la propriu rinichii  care sunt forţaţi extraordinar. Cu cât cantitatea de apă ingerată o dată este mai mare şi cu cât este băută mai rapid  cu atât rinichii sunt mai forţaţi şi vor obosi încercând să elimine excesul de apă introdus în sistem.

Indiferent cât de sete îi este unei persoane  această modalitate de ”inundare” a corpului cu apă nu îi este de niciun folos  şi nici măcar nu ajută la rehidratarea generală a corpului. Apa este rapid eliminată prin câteva urinări frecvente, una după alta  şi în nici un caz nu ajută la răcorirea dorită.

Atunci când avem un ogor sau un câmp în plină secetă  şi turnăm rapid o cantitate uriaşă de apă  se va forma o baltă stagnantă rapid. În schimb, dacă va cădea o ploaie măruntă şi încetul cu încetul, pământul uscat începe să se înmoaie, abia atunci apa va putea pătrunde uniform în tot solul.

La fel şi în corpul nostru  dacă vom consuma apa treptat, gură cu gură, cu înghiţituri mici  ţinând chiar puţin în gură fiecare înghiţitură de apă şi dându-i timp corpului nostru să se informeze asupra substanţei pe care o introducem (putem ”mesteca” un pic apa, la fiecare înghiţitură)  atunci rinichii se vor pregăti din timp cu privire la ceea ce urmează să sosească. :i nu vor fi luaţi prin ”surprindere”, ci vor consum minim de energie, pentru prelucrare.

Majoritatea oamenilor îşi suprasolicită în timpul verii rinichii, ca urmare a ”abuzului” de apă  mai ales apă foarte rece (corpul nu poate folosi băuturi şi alimente prea reci şi prea calde  şi consumă foarte multă energie cu ”încălzirea”, repsectiv ”răcorirea” celor introduse în corp.

Dar şi consumul de apă minerală (apă cu gaz, cu bule) în cantitate mare, sau chiar apă plată, la temperatura camerei  dar băută ”toată odată” pe nerăsuflate  agresează la propriu organismul şi rinichii. Nu este de mirarea că foarte mulţi se simt slăbiţi, fără putere, epuizaţi  la efectul toropitor al căldurii, adăugând şi efectul ”inundării” rinichilor.

Mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine. Am descoperit cu toţii în momentul în care ne-am lăsat invadaţi de societatea de consum. Care aduce continuu mesaje  de ”mai mult, mai mult” (cumpăraţi mai mult, mâncaţi mai mult, beti mai mult, munciti mai mult, socializaţi mai mult). Rezultatele vizibile sunt numărul in crestere de boli auto-imune şi cancere la adulţi şi numărul uriaş de copii bolnavi.

La fel şi în ceea ce priveşte consumul de apă  ”mai mult” nu inseamna mai bine. Există doar ”consumul adaptat” corpului şi nevoilor fiecărei persoane.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata