Cum ne comportăm în parc

Parcurile și grădinile publice sunt preferate de cei mai mulți locuitori din orașele mari, aglomerate, ca loc de plimbare, recreere și joacă pentru copii.

Ca în orice loc public, și aici trebuie respectate regulile de bun simț, pentru a nu-i deranja pe ceilalți și a păstra frumusețea naturii în aceste oaze de liniște.

Dacă la intrarea în parc există afișe în care este specificat că e interzis accesul cu biciclete sau cu câini în parc, trebuie respectată regula, în primul rând pentru a-i proteja pe copii, care prinși în joaca lor nu sunt atenți și pot fi accidentați.

Cele mai multe parcuri au insule de verdeață și ronduri de flori care încântă privirea celor care se plimbă pe alei. Oricât de mult v-ar plăcea un anumit soi de floare, nu smulgeți din ronduri plante cu tot cu rădăcină pentru a le duce acasă să le plantați în ghivecele de pe balcon.

Piețele sunt pline de răsaduri de flori, la prețuri accesibile, e mai bine să le cumpărați. Chiar dacă un tânăr e la plimbare cu iubita în parc, nu-i va rupe un trandafir din rond pentru a i-l oferi. Dacă vrea să o impresioneze, îi va aduce un trandafir cumpărat de la florărie în drum spre locul de întâlnire.

Vin zilele călduroase, când suntem tentați să bem apă, sucuri, să mâncăm înghețată iar în parcuri sunt zeci de chioșcuri care comercializează astfel de produse. După ce ați golit sticla de conținut, n-o aruncați în tufiș. Nu procedați în acest fel nici în cazul ambalajului de înghețată sau a chiștocului.

O imagine dezolantă este aceea în care unii transformă plimbarea în parc într-o excursie la pădure. De multe ori, vedem grupuri ce persoane care întind pături pe iarbă, desfac sacoșe pline cu mâncare și întind adevărate mese câmpenești sub privirile celor care se plimbă pe aleile parcului. E o lipsă clară de bun simț.

Există și tineri care uită că au trecut de vârsta copilăriei și se urcă în leagăne, uneori le vandalizează sau le distrug. Locul de joacă e doar pentru copii iar în leagăne nu se vor urca nici părinții copiilor, sub pretextul că micuțul nu stă singur în leagăn.

Dacă optați pentru o plimbare cu barca pe lac, nu uitați că trebuie să aduceți barca înapoi în aceeași stare în care ați plecat cu ea, deci fără gunoaie, cu vâslele întregi, fără inscripții cu grafitti.

Unele parcuri au pe alei statui sau busturi ale unor personalități celebre. Nu vă urcați pe socluri pentru a vă fotografia de gât cu ”statuia”, e de prost gust.

Fântânile arteziene sunt decorative și au și rolul de a răcori aerul în zilele caniculare, nicidecum de a răcori picioarele celor care le confundă cu bazinul de înot. Dacă doriți să mergeți la ”scăldat”, alegeți ștrandul, nu parcul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata