Cum putem reduce riscul de a dezvolta demenţă

Deşi cele mai multe medicamente împotriva demenţei sunt ineficiente, câteva dintre acestea sunt oarecum utile, potrivit neurologilor şi psihiatrilor reuniţi recent la Berlin pentru a revizui orientările medicale referitoare la tratamentul demenţei, informează agenţia DPA.

De exemplu, inhibitorii acetilcolinesterazei ar putea stimula capacitatea pacienţilor de a desfăşura activităţile de zi cu zi, au spus experţii în timpul prezentării orientărilor revizuite.

De asemenea, ei au declarat că speră ca tratamentele ar putea încetini sau chiar preveni dezvoltarea bolii Alzheimer — cea mai comuna cauză a demenţei — precum şi alte forme ale funcţiei cognitive aflate în declin.

„Sunt tot mai multe dovezi că demenţa Alzheimer nu este doar o chestiune de soartă, a remarcat dr. Frank Jessen, director al Departamentului de Psihiatrie şi Psihoterapie de la Spitalul Universitar din Koln. ‘Există, probabil, căi de a reduce riscul de a dezvolta o asemenea tulburare. Regula de aur este: ceea ce ajută inima, ajută, de asemenea, creierul„, a declarat specialistul.

Tensiunea arterială mare, diabetul zaharat, fumatul şi excesul de greutate cresc riscurile de a apariţie a demenţei, spun experţii. Exerciţiile fizice şi viaţa socială activă pot ajuta la încetinirea dezvoltării simptomelor, care pot include pierderea de memorie, dificultăţi în planificare şi organizare, dezorientare şi modificări de personalitate.

Nu există nici o „dieta anti-demenţă” ca atare, au spus experţii, care au precizat că există dovezi că peştele este benefic ca şi aşa-numita dietă „mediteraneană„, caracterizată prin consumul de fructe, legume, nuci, cereale, grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, precum şi prin limitarea consumului de carne roşie şi sare.

Experţii consideră contraindicată administrarea medicamentelor de substituţie hormonală pentru prevenirea demenţei, mai notează agenţia DPA.

Un număr de 1,5 milioane de persoane cu acest tip de afecţiune trăiesc în Germania, doua treimi dintre ei suferind de boala Alzheimer, iar numărul este în creştere, în contextul îmbătrânirii populaţiei.

Membrii familiei care au grijă de pacienţii cu demenţă ar trebui să primească mai multă susţinere, susţin experţii. În viziunea lui Wolfgang Maier, fost preşedinte al Asociaţiei Germane pentru Psihiatrie, Psihoterapie şi Psihosomatică (Deutsche Gesellschaft für Psychiatrie und Psychotherapie, Psychosomatik und Nervenheilkunde, DGPPN) şi unul dintre iniţiatorii revizuirii ghidului medical cu privire la demenţă, îngrijirea personală ar trebui privită ca fiind la fel de importantă cum este tratamentul medicamentos.

„Aşadar, facem apel la consiliere sistematică şi la servicii de instruire pentru rude”, a spus specialistul.

La începutul anului a intrat în vigoare o lege germană care acordă tuturor celor care necesită îngrijire pe termen lung accesul egal la beneficiile asigurărilor de sănătate indiferent dacă sunt necesare din cauza demenţei sau fragilităţii fizice. Mai mult decât atât, legea uşurează o parte din povară rudelor care acordă ajutor bolnavilor şi se asigură că aceştia sunt mai bine acoperiţi de pensii şi de asigurări de şomaj.

Doar jumătate dintre germanii care suferă de demenţă au fost recunoscuţi ca atare de către furnizorii de servicii de sănătate, potrivit experţilor din cele două organizaţii responsabile pentru revizuirea ghidului medical privind demenţa: DGPPN şi Asociaţia Neurologică Germană (Deutschen Gesellschaft für Neurologie, DGN). Și chiar mai puţini dintre aceştia au beneficiat până acum de un tratament în conformitate cu standardele medicale, au mai menţionat experţii citaţi de agenţia de presă DPA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata