EDUCAŢIE: Cum să creşti un copil creativ

Valori în loc de reguli

Copilul tău are nevoie de reguli ca să-şi formeze o structură mentală care să-i permită adaptarea la lume. Important este ca aceste reguli să nu fie prea multe, iar copilul să aibă totuşi spaţiu pentru a putea găsi singur soluţii şi a avea iniţiative, fără a se teme de posibile consecinţe negative. Încă din 1987, studiile asupra copiilor creativi au arătat că părinţii acestora impuneau doar câteva reguli ce trebuiau respectate cu stricteţe, cum ar fi cele legate de numărul de ore de studiu sau ora de culcare.

În schimb, ofereau un set de valori clare care să îi ajute pe copii să distingă între bine şi rău şi se comportau ei înşişi în acord cu ele. Cei mici puteau astfel să aleagă singuri cele mai adecvate comportamente conform acelui set de valori. Surprinzător, părinţii copiilor înalt creativi au observat că aveau extrem de puţine probleme cu disciplina.

 

Realizări în loc de note

Învaţă sa apreciezi calităţile copilului şi nu notele cu care e evaluat. Dacă pui notele mai presus de orice, micul elev va concluziona că valoarea sa se limitează la note, aşa că notele mici îl vor inhiba şi speria. Ori, teama şi creativitatea sunt incompatibile.

Teresa Amabile, specialist în domeniul creativităţii, arată că: „Părinţii copiilor creativi au o adâncă evlavie faţă de realizările copiilor lor. Ei îşi încurajează copiii sa facă tot ce se poate pentru a duce la capăt şi a realiza lucruri deosebite.”

 

Respect pentru pitici

Copiii creativi au în general părinţi care îi respectă ca individualităţi distincte, unice, ceea ce îi ajută pe copii să-şi dezvolte stima de sine şi încrederea în capacităţile proprii. Cei mici au tendinţa de a copia inconştient atitudinea pe care o avem faţă de ei. Dacă îi neglijezi, cand vor deveni adulţi se vor neglija.

Dacă îi vei proteja excesiv vor ajunge să considere că lumea e un loc periculos şi că au nevoie mereu de cineva mai puternic să le fie în preajmă ca să se descurce în viaţă. Dacă ai încredere în ei, vor avea şi ei. Dacă îi respecţi, se vor respecta.

 

Râzi!

Cu copilul, nu de el. A face haz de necaz şi a nu lua totul prea în serios, a şti să râzi de tine şi de limitele tale te ajută să vezi dincolo de situaţia în care te afli şi să te adaptezi mai eficient la ea. În plus, umorul provine din asociaţii neobişnuite de idei care schimbă perspectiva şi piticul tău va profita de ele pentru a-şi dezvolta spontaneitatea. Studiile de specialitate arată că părinţii copiilor creativi glumesc des, se joacă, se amuză şi construiesc momente în care toată familia „dă în mintea copiilor”.

Adică, dau jos măştile şi se bucură pur si simplu de viaţă! Ceea ce vă doresc tuturor!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata