Cum să distrugi „inima Bucovinei” care anual atrage peste două milioane de turişti: amplasezi o groapă de gunoi în vârful muntelui

O groapă de gunoi ecologică este în curs de amenajare într-unul dintre cele mai frumoase locuri din România, Pasul Mestecăniş, care face legătura între staţiunile turistice Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc. Groapa, căreia autorităţile ne-au cerut să îi spunem depozit ecologic, va fi amplasată la o altitudine de circa 1100, fiind unică în Europa, având în vedere amplasamentul, în vârful muntelui, scrie gândul.info.

Autorităţile de mediu afirmă că noua groapă, a cărei amenajare costă circa 6,3 milioane de euro, nu va afecta în niciun fel ecosistemul din zonă şi că, din contră, va rezolva pe termen lung o problemă majoră cu care se confruntă judeţul Suceava – depozitarea gunoaielor.

Localnicii din zonă sunt de altă părere. De menţionat că, anual, peste două milioane de turişti vizitează Bucovina. Şi, totuşi, cum au ajuns autorităţile să construiască o groapă de gunoi în inima Bucovinei, exact lângă un drum european, distrugând peisajul din zonă?

În judeţul Suceava, pe o suprafaţă de 4,4 hectare, la o altitudine de 1.086m, în Pasul Mestecăniş, buldoexcavatoarele lucrează de zor la amenajarea unui depozit ecologic chiar aproape de vârful muntelui şi deasupra a patru localităţi – Valea Putnei, Pojorâta, Mestecăniş şi Fundu Moldovei. Va fi, mai exact, o groapă de gunoi ecologică care începe chiar de pe marginea drumului european 576, ce leagă staţiunile Vatra Dornei de Câmpulung Moldovenesc.

Termenul de finalizare al noii gropi în care va fi depozitat gunoiul din toată zona de munte a judeţului Suceava este noiembrie 2014, însă stadiul lucrărilor nu au ajuns nici la jumătate. Groapa de gunoi este amplasată chiar în apropiere de vârful muntelui şi este denumită „depozitul de deşeuri de la Pojorâta”.

Groapa face parte din  Proiectului  „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”, proiect finanţat din bani europeni şi care prevede amenajarea a două depozite ecologice, una în Pasul Mestecăniş, în comuna Pojorâta, situată la circa 15 kilometri de municipiul Vatra Dornei, şi cealaltă în comuna Moara, la opt kilometri de Suceava. În cele două „depozite ecologice” va ajunge, începând de anul viitor, tot gunoiul menajer din judeţul Suceava.

Pentru amenajarea gropii din Pasul Mestecăniş s-au făcut defrişări pe munte, fiind urmate de excavări masive, care au dat peisajului pitoresc un aspect dezolant. Contractul pentru amenajarea gropii a fost semnat în ianuarie 2013 de către preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, cu firma germană Bilfinger Baugesellschaft mbH şi compania românească SC Concret Construct AG SR.

Valoarea totală a contractului este de 27,6 milioane de lei, fără TVA. Potrivit contractului, groapa va funcţiona până în 2037, având o capacitate totală de depozitare de 350.000 de tone de gunoi menajer.

  • Cum a ajuns să se construiască groapa de gunoi tocmai în vârful muntelui

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava, precum şi cei ai primăriei Pojorâta, pe teritoriul căreia va fi amplasată groapa, nu văd nimic neobişnuit în faptul că „depozitul ecologic”, care va dispune şi de o staţie de colectare şi tratare a levigatului (lichid rezultat după infiltrarea apei în masa de deşeuri şi prin procesul natural de descompunere a substanţelor organice din deşeuri), este amplasat în vârful Pasului Mestecăniş, un drum pe unde trec majoritatea turiştilor care vizitează Bucovina.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, dă vina pe fosta conducere a instituţiei pentru amplasarea gropii ecologice de gunoi. „Contractul semnat anul trecut este mai mult simbol. El este început înainte de 2009, când inclusiv avizele de mediu au fost obţinute”, a afirmat Cătălin Nichifor.

La rândul său, fostul preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, afirmă că stabilirea Pasului Mestecăniş pentru groapa de gunoi a fost făcută de predecesorul său, actualul deputat PSD Gavril Mârza, în anul 2007. De menţionat că în 2007, şeful de cabinet la Consiliul Judeţean Suceava al lui Gavril Mârza era nimeni altul decât Cătălin Nechifor.

Citește și
2 Comentarii
  1. Adela spune

    RUSINeeeeeeeee!Lor.

  2. vlad tepes spune

    BANDITII astia ,in goana lor nesatula dupa banii publici, distrug tot ce intalnesc in calea lor; cu siguranta , va veni un moment in istorie cand poporul le vor atarna hoiturile in piete publice sa putrezeasca , ca sa se inspaimante oricine va face asemenea lor!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata