Cum să răspunzi corect la întrebări, la un interviu pentru angajare

Să găseşti de lucru este o sarcină grea în vremurile acestea. Un post vacant poate atrage între 500 până la o mie de aspiranţi în câteva zile, potrivit site-ului pentru locuri de muncă Trabajando-com-Universia. Volumul mare de candidaţi a dus la creşterea numărului de elemente care compun filtrul menit să selecteze candidatul perfect, cât mai repede şi mai eficient posibil, notează vineri ziarul ABC.

Cel mai important este să se evite, pe cât posibil, răspunsurile incoerente, sau cele care nu exprimă ceea ce se simte cu adevărat, pentru că dau impresia că aspirantul nu se simte bine în pielea lui şi este nervos. Iată câteva din întrebările ‘capcană’ care pot distruge un interviu şi cum trebuie evitate.

 

1. Spune-mi de ce crezi că ar trebui să fii ales tu şi nu altcineva?

Răspunsul tău nu ar trebui să se bazeze doar pe cunoştinţe tehnice, pentru că nu este un criteriu atât de important încât să te diferenţieze de restul candidaţilor. Trebuie să vorbeşti despre experienţa ta, despre abilităţi şi aptitudini orientate spre postul la care aspiri. Unii experţi asigură că cele mai apreciate capacităţi de către cei care recrutează sunt: angajamentul, capacitatea de adaptare la schimbări, comunicarea şi leadershipul.

 

2. Care sunt cele mai mari defecte ale tale?

Probabil că de multe ori ai răspuns că cel mai mare defect al tău este să fii perfecţionist, un adevărat ‘workaholic’, dar aceste răspunsuri sunt deja comune şi nu aduc o informaţie credibilă şi realistă. Trebuie să te focalizezi asupra defectelor care pot deveni o oportunitate. Dar nici să nu dai un răspuns care să pună în chestiune capacitatea ta de leadership, sau ambiţia profesională.

 

3. Care sunt realizările tale cele mai importante?

Aici trebuie să răspunzi cu siguranţă şi să dai dovadă de încredere în capacităţile tale. Vorbeşte despre succesele personale pe care le-ai obţinut în experienţa ta profesională, despre provocările cu care te-ai confruntat şi despre studii. La sfârşit trebuie să adaugi ce fel de aşteptări ai şi până unde eşti dispus să mergi pentru a le obţine.

4. Care este părerea ta despre firma noastră?

Este important să ai cunoştinţe ample despre firma la care vrei să te angajezi, despre istoricul, cultura, misiunea, viziunea şi despre care vor fi competenţele tale directe. În acest fel vei demonstra că eşti interesat de firmă şi de postul pentru care aplici. O vizionare a istoricului firmei pe web, sau a ultimelor ştiri, va fi de mare ajutor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata