Cum să verificaţi autenticitatea şi valabilitatea poliţelor de asigurare

Scandalurile care zguduie piaţa asigurărilor aruncă tot mai multe îndoieli asupra modului în care sunt încheiate poliţele de asigurare în România. Pentru a nu cădea în capcana poliţelor false, românii care şi-au încheiat deja asigurări le pot verifica autenticitatea şi valabiliatea în bazele de date publice. În cazul în care constată nereguli, specialiştii le recomandă clienţilor să facă o plângere la ASF şi chiar la Poliţie, scrie digi24.ro.

În România s-au încheiat peste un milion de poliţe pentru asigurările obligatorii de locuinţe.

Cei care au o astfel de poliţă pot vedea dacă este autentică şi valabilă pe site-ul PAID România, instituţia care emite asigurări împotriva dezastrelor, la rubrica „verifică poliţa online”.

„Introducem seria poliţei, numărul şi CNP-ul titularului. Poliţa emisă are valabilitatea între 1 martie 2014 până la 28 februarie anul viitor. Este singura modalitate de a verifica autenticitatea poliţei”, explică Andrei Constantinescu, broker de asigurări.

„În cazul în care sunt nereguli… poliţa nu există, fie este anulată, fie nu a fost emisă pe CNP-ul corespunzător”, mai spune brokerul de asigurări.

Cel mai recent scandal din industria asigurărilor se referă la poliţele de asigurare a locuinţelor. Cu toate acestea, cele mai multe nereguli se regăsesc în poliţele RCA. Acestea pot fi verificate pe site-ul CEDAM, la secţiunea Poliţe RCA.

„Introducem un număr generic – B 123 ABC – la data de astăzi 15 mai 2014, şi interogarea dă ‘autoturismul cu numărul specificat este asigurat’. Dacă numărul de identificare sau numărul de înmatriculare ar fi greşit, interogarea ar da că maşina cu numărul respectiv nu este asigurată”, adaugă Andrei Constantinescu.

În cazurile în care clienţii constată nereguli, pot verifica direct la compania de asigurări. Dacă există totuşi suspicini privind autenticitatea poliţiei, specialiştii le recomandă să facă o sesizare scrisă către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Dacă răspunsul Autorităţii nu-i mulţumeşte, clienţii sunt sfătuiţi să sesizeze Poliţia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata