Cupa Mondială de fotbal 2014: Germania – marea câştigătoare, Brazilia – marea învinsă

Germania a câștigat meritat Cupa Mondială de fotbal 2014, în timp ce echipa gazdă, Brazilia, a fost marea învinsă a competiției, una spectaculoasă, care a doborât multe recorduri.

Nationalmannschaft a fost impecabilă, aproape fără greșeală, adjudecându-și primul său titlu major după o pauză destul de lungă, de la EURO 1996.

Germania a fost aproape de titlu al ultimele ediții ale Cupei Mondiale, în 2002 au jucat finala, iar în 2006 și în 2010 s-a oprit în semifinale, astfel că succesul din Brazilia a venit ca o confirmare a calității fotbalului german, care a demonstrat atuurile sala caracteristice, forță, disciplină, tactică, oportunism, pe care selecționerul Joachim Loew a reușit să le îmbine.

Germania a învins în finală echipa Argentinei cu scorul de 1-0, după prelungiri, golul victoriei fiind marcat de rezerva de lux Mario Goetze (113). În semifinale, echipa lui Loew a distrus pus și simplu Brazilia, cu un incredibil 7-1. Selecao a fost marea dezamăgire a turneului, ratând complet podiumul după 0-3 în finala mică în fața Olandei, fostă adversară a României în preliminarii.

Campioane mondiale ca Spania (en titre), Italia și Anglia s-au făcut și ele de râs și au părăsit competiția încă din faza grupelor, în timp ce Columbia, Chile, Algeria, SUA și Costa Rica au fost revelațiile turneului. Performanța costaricanilor a fost cu atât mai remarcabilă cu cât echipa a părăsit competiție neînvinsă (la fel s-a întâmplat cu Olanda). Franța și Belgia au avut evoluții consistente și promit prestații superioare în viitor.

O mențiune specială merită atacantul german Miroslav Klose, care a devenit golgheterul all-time al Cupei Mondiale (16 goluri) și și-a încununat cariera internațională cu un titlu mondial la cei 36 de ani ai săi.

Lionel Messi, căpitanul reprezentativei Argentinei, a fost desemnat cel mai bun jucător al Cupei Mondiale 2014, după ce starul echipei FC Barcelona a reușit 4 goluri și o pasă decisivă la turneul final găzduit de Brazilia.

Titlul de golgheter al CM 2014 i-a revenit columbianului James Rodriguez, care a marcat de șase ori pe parcursul competiției, în timp ce naționala țării sale a fost recompensată de FIFA cu trofeul fair-play, după ce fotbaliștii naționalei „cafetera” au primit numai cinci cartonașe galbene, în total, pe parcursul celor cinci meciuri disputate în Brazilia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata