Cura cu urzică

Urzica este o plantă medicinală şi o plantă comestibilă deopotrivă, ce aduce numeroase beneficii organismului uman. Fie că este consumată sub formă de mâncărică, ciorbă sau ceai, urzica are proprietăţi mai mult decât benefice pentru organismul uman.

Urzica este o plantă ce creşte de mai bine de două mii de ani pe toate continentele lumii, se adaptează uşor condiţiilor climatice şi este folosită ca şi medicament pentru tratarea şi prevenirea multor afecţiuni precum bolile de inimă, diabetul, bolile de rinichi, fiind considerată regina verdeţurilor.

 

  • Unde găsim urzica?

Urzica este o plantă ce creşte peste tot, fără a trebui să fie udată, plivită, îngrijită sau semănată de cineva. Urzica este pe cât de tămăduitoare, pe atât de uşor de găsit. Dacă însă nu locuiţi în zone în care să aveţi acces la urzici, cel mai bine le cumpăraţi de la piaţă atunci când este sezonul lor.

De primăvara până toamna târziu urzicile pot fi găsite cu uşurinţă în pieţe, dar pot fi adunate şi de pe lângă garduri, pe marginea apelor, a drumurilor, pe dealuri, în livezi, etc. Urzica este însă o plantă ce ştie să se „apere„ şi este bine să folosiţi întotdeauna mănuşi şi să fiţi bine acoperit atunci când adunaţi urzici.

 

  • Ce conţine urzica?

Urzica este o plantă pe cât de accesibilă pe atât de bogată în vitamine şi minerale. Urzica conţine vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B2 dar şi fier, magneziu, calciu, siliciu, clorofilă, etc. urzica poate fi aşadar folosită în scop terapeutic sau în mâncare.

 

  • Cum folosim urzica?

Se spune că „urzica schimbă sângele„ şi că după o iarnă grea în care organismul nu a primit chiar toate substanţele nutritive de care avea nevoie, o cură cu urzici primăvara face minuni. Aşadar, puteţi prepara supă-cremă de urzici cu hrean sau fără, mâncărică de urzici, budincă de orez cu urzici, piure de urzici, tocană de urzici, chifteluţe de urzici, şi lista poate continua.

Din punct de vedere terapeutic, se foloseşte ceaiul infuzie de urzică, ce poate fi folosit atât pe plan extern cât şi pe plan intern. Aşadar, de la urzică se foloseşte totul – frunzele, rădăcina, florile şi tulpina. Spuneam de infuzia de urzici, care se prepară din o lingură de frunze de urzică proaspete, tocate, peste care se toarnă o ceaşcă de apă clocotită şi se lasă la infuzat vreme de 15 minute.

De asemenea, ceaiul de urzică poate fi găsit şi la farmaciile naturiste sau plafaruri, sub formă de plantă uscată sau de pliculeţe. Mai mult decât atât, o cură cu ceai de urzică durează o lună de zile, de preferinţă la începutul primăverii, şi se consumă câte două-trei căni de ceai zilnic.

Mai puteţi face şi o cură cu suc de urzică, obţinut foarte simplu din frunze de urzică pe care le daţi prin maşina de tocat carne şi apoi consumaţi sucul vreme de o lună, câte două linguri pe zi. Tinctura de urzică este şi ea un preparat foarte important ce se prepară din rădăcină sau frunze de urzică fie toamna fie primăvara.

De asemenea, tinctura de urzică poate fi găsită şi la farmaciile naturiste şi plafaruri şi se recomandă o cură de două săptămâni, vreme în care se consumă câte 25 de picături dizolvate în apă sau ceai, de trei ori pe zi, inainte de masă.

De asemenea, tinctura de urzică mai poate fi folosită şi pe plan extern pentru a dezinfecta rănile. Siropul de urzică se obţine din amestecarea plantei tocate cu miere, pusă la borcan vreme de 30 de zile la macerat, după care se filtrează.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata