Curtea Penală Internaţională deschide o anchetă preliminară privind Ucraina

Procurorul general al Curţii Penale Internaţionale (CPI) a deschis o anchetă preliminară asupra crimelor comise înainte şi în perioada destituirii preşedintelui Viktor Ianukovici, a anunţat vineri instanţa internaţională cu sediul la Haga.

‘Procurorul CPI, Fatou Bensouda, a decis deschiderea unei anchete preliminare asupra situației din Ucraina pentru a stabili dacă (…) criteriile necesare deschiderii unei anchete (pe termen lung) sunt reunite’, a precizat CPI într-un comunicat preluat de AFP.

Procurorul Fatou Bensouda ‘va examina probleme de jurisdicție, de admisibilitate și de interes al justiției’ pentru a decide dacă o anchetă completă este justificată, a menționat Curtea de la Haga în comunicatul său.

‘Dacă se va constata că există o bază suficientă care să justifice o anchetă, atunci procurorul va adresa o solicitare în acest sens judecătorilor CPI’, a explicat purtătorul de cuvânt al Curții, Fadi El Abdallah, potrivit aceleiași agenții.

AFP notează că Ucraina nu a ratificat Statutul de la Roma, actul fondator al CPI, dar a declarat că va accepta jurisdicția Curții de la Haga pentru anchetarea evenimentelor ce au avut loc în perioada 21 noiembrie 2013 — 22 februarie 2014 și chiar a cerut o astfel de anchetă.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata