Dacă premierul nu înţelege, pot să-i arăt în 30 de minute de unde poate tăia cheltuielile, afirmă preşedintele Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni, 31 martie,  că cea mai bună soluţie ar fi ca premierul Victor Ponta să renunţe la majorarea accizei pe carburanţi, adăugând că îi poate arăta prim-ministrului în 30 de minute de unde poate reduce cheltuielile bugetare.

„Dacă ar fi fost o necesitate, nu aş fi spus nimic, dar este o nevoie politică de a da baronilor”, a declarat Băsescu la Palatul Cotroceni.

El a arătat că îi poate indica premierului de unde poate tăia din cheltuieli.

„O spun public, dacă Victor-Viorel Ponta nu înţelege de unde poate reduce cheltuieli, eu sunt gata să-i arăt în 30 de minute de unde poate să reducă cheltuieli fără să afecteze deloc finanţarea pentru Armată, Interne, Sănătate, Educaţie şi funcţionarea instituţiilor”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Băsescu i-a solicitat premierului din nou să nu introducă acciza la carburanţi.

„Este inadmisibil şi economic, şi moral ce face Victor-Viorel Ponta. De aceea, îmi permit să-l rog, să-i cer încă o dată să nu introducă această acciză. (…) Dragii mei, vreau să înţelegeţi, n-o să moară nimeni din ea, deci cum românii au suportat atâtea, vor suporta şi asta, dar în loc să mergem spre bine după ce am trecut de perioada de criză, introducem taxe, introducem acciză suplimentară, în condiţiile în care s-a dovedit că aparatul de stat al României a funcţionat bine mersi şi cu resursă mult mai mică. Dar, când vrei să măreşti cheltuielile materiale, să cumpărăm maşini la ministere, să dăm bani la baronii locali care să ajungă la firmele de casă, facem asemenea excese. (…) Fac un apel la premier, dacă nu ştie — că eu pot înţelege, poate că nu ştie, nu l-am suspectat niciodată că nu înţelege bugetul pe care l-a aprobat—, dar, dacă nu ştie, îi arăt de unde să reducă din cheltuielile bugetului de stat, în aşa fel încât să nu trebuiască să introducă acciza”, a spus şeful statului.

El a reiterat că acciza pe combustibil este o taxă inutilă care va majora preţurile şi va face ca multe afaceri mici să fie îngropate.

Băsescu a subliniat că motorina va fi mai scumpă decât în Austria, în condiţiile în care OMV exploatează resursele din România.

Șeful statului a susţinut şi că acciza pe carburanţi este „o suferinţă inutilă pentru economie şi pentru populaţie”.

„Obligaţiile pe care le aveam prin Tratat (n.r. — privind aderarea la UE) de a creşte acciza ni le-am îndeplinit, iar măsura pe care o ia Victor-Viorel Ponta este o măsură abuzivă împotriva economiei şi a populaţiei. Nu are nevoie de aceşti bani. Poate evita adăugarea a 42 de bani la fiecare litru de benzină şi la fiecare litru de motorină, prin reducerea cheltuielilor acolo unde ele nu sunt necesare sau acolo unde a prevăzut cheltuieli mai mari decât trebuie în bugetul de stat”, a declarat el.

Preşedintele Băsescu a mai susţinut că „miza” lui Victor Ponta prin această taxă suplimentară este „să-şi creeze resurse pentru a alimenta baronii locali în vederea campaniilor din acest an, în mod deosebit a campaniei prezidenţiale”.

El a indicat ca surse pe care Guvernul le are în bugetul de stat Ministerul Dezvoltării Regionale, serviciul datoriei externe şi asistenţa socială.

„De peste tot se poate aduna până la concurenţa sumei de 1,8 miliarde cât se preconizează să încaseze pe ultimele trei trimestre. De aceea, cred că este şi un act de sadism, vrea să-şi arate puterea de prim-ministru. Nu înţeleg exact ce-l mână, dincolo de faptul că baronii au pus piciorul în prag şi i-au spus: ‘Frate, Viorele, ori ne dai banul, ori la alegeri praf şi pulbere se alege, că nu vom scoate oameni la vot”, a spus şeful statului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata