Dacian Cioloş: Agricultura nu este o problemă locală sau regională, ci una globală

Problema dezvoltării agriculturii nu este una locală sau regională, ci una globală, a declarat joi, 23 ianuarie,la Chişinău ,comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş, în cadrul primei conferinţe a miniştrilor agriculturii din ţările Parteneriatului Estic şi ale Uniunii Europene.

Politica comună în agricultură este un fundament pentru conceptul construcţiei europene, iar această experienţă poate fi preluată şi de statele vecine, a declarat Dacian Cioloş.

El a vorbit şi despre noul Program European de Vecinătate pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENPARD). ‘Putem să lucrăm în cadrul ENPARD pentru a îmbunătăţi viaţa rurală, pentru dezvoltarea capacităţilor instituţionale pentru sectorul agroalimentar’, a remarcat comisarul european.

Prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leancă a remarcat că agricultura este una din cele mai importante ramuri ale economiei ţării sale, care asigură aproximativ 40% din exporturi, iar în acest domeniu şi în cele conexe este angajat un procent de aproximativ 45% din totalul forţei de muncă.

Agricultura Republicii Moldova se confruntă cu un şir întreg de provocări, printre care lipsa de tehnologii moderne şi necesitatea sporirii competitivităţii. În acelaşi timp, implementarea Acordului de liber schimb cu UE pe care Republica Moldova l-a parafat la sfârşitul anului trecut oferă un şir de oportunităţi, a remarcat Iurie Leancă. ‘Acordul de liber schimb este un obiectiv important care ne va ajuta să investim în agricultură şi să îmbunătăţim competitivitatea, să deschidem piaţa UE. Astfel, consumatorii europeni vor putea aprecia calitatea şi gustul produselor agricole din Republica Moldova’, a declarat Leancă.

În acelaşi timp, el a menţionat că agricultura moldovenească are nevoie de investiţii de aproximativ două miliarde de euro.

La Chişinău se desfăşoară prima reuniune comună a miniştrilor agriculturii din statele membre ale UE şi ale Parteneriatului Estic. Ministrul agriculturii de la Chişinău, Vasile Bumacov, a anunţat că la eveniment participă delegaţii din 24 de state, precum şi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale. La reuniune participă şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata