Dan Mihai Toader, fost director al Poştei Române, condamnat definitiv la 8 ani şi 6 luni de închisoare

Fostul președinte al Consiliului de Administrație și director general al Companiei Naționale Poșta Română SA (CNPR) Dan Mihai Toader a fost condamnat definitiv la 8 ani și 6 luni de închisoare, în urma unei decizii luate joi de Curtea de Apel București (CAB).

Magistrații au redus pedeapsa lui Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu și Vasile Bărbuleț, condamnați de Tribunal la 10 ani și 6 luni, la câte 8 ani și 6 luni fiecare.

„Admite apelurile declarate de inculpații Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu și Vasile Bărbuleț împotriva sentinței penale nr.204/9.02.2015 a Tribunalului București — Secția I Penală pe care o desființează în parte și rejudecând: Reduce pedepsele aplicate inculpaților de la 10 ani și 6 luni închisoare la câte 8 ani și 6 luni închisoare pentru fiecare. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate. (…) Definitivă”, se arată în minuta deciziei CAB.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, pe 9 decembrie 2014, a lui Dan-Mihai Toader, fost director general al CN Poșta Română SA, în funcție la data faptelor, într-un dosar în care era acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată.

Alături de el au mai fost deferiți justiției Emanoil Lepădatu, director executiv economic al CN Poșta Română SA la data faptelor, Andrei Marinescu, director executiv dezvoltare strategică la data faptelor, și Vasile Bărbuleț, șef Departament IT la data faptelor, ambii în cadrul aceleiași instituții.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în 2008, cei patru inculpați și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în contextul organizării și a derulării achiziției și implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru.

„Ca urmare, produsele au fost cumpărate la un preț supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente și fără îndeplinirea în totalitate a obligațiilor contractuale de către furnizor. Prin aceasta, a fost adusă patrimoniului CN Poșta Română o pagubă de aproximativ 6,6 milioane euro. Prin activitatea lor, cei patru inculpați au contribuit la obținerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constând în diferența dintre prețul de achiziție al produsului de la producătorul Computer Associates și prețul de vânzare către Poșta Română, respectiv suma de peste 6 milioane euro”, se arată într-un comunicat al DNA .

În mod concret, inculpații, cu intenție, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achiziție publică nelegale, sens în care au propus, respectiv au avizat și aprobat achiziția produselor software cu încălcarea prevederilor OUG 34/2006, întrucât s-a recurs la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, deși nu erau întrunite condițiile specifice acestei proceduri, iar pe piața IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care îndeplineau cerințele CN Poșta Română și, astfel, se impunea efectuarea achiziției prin licitație.

Poșta Română a precizat că paguba suferită este de aproximativ 6,6 milioane euro și că se constituie parte civilă.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile și asupra sumelor de bani (lei sau valută) existente în conturile bancare aparținând inculpaților până la concurența sumei aproximativ 6,6 milioane euro.

Sursa citată precizează că inculpații Toader, Lepădatu și Marinescu Andrei au mai foști trimiși în judecată în alte două cauze în decembrie 2010 și octombrie 2009. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata