Dan Voiculescu a primit pedeapsa maximă pentru că a sfidat justiţia şi a prejudiciat semnificativ interesele societăţii

Judecătoarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la pedeapsa maximă de 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani pentru că a considerat că preşedintele fondator al PC a sfidat justiţia şi a prejudiciat semnificativ interesele societăţii româneşti.

În motivarea deciziei instanţei, preşedintele completului de judecată, Camelia Bogdan, arată că Voiculescu este cel care a controlat de la bun început operaţiunile juridice care au condus în final la privatizarea frauduloasă a Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA), „precum şi cel care a beneficiat de pe urma activităţii infracţionale în mod direct şi nemijlocit, fiind beneficiarul final şi substanţial al acestui proces infracţional şi fiind persoana care, prin interesul său faţă de ICA, a dat naştere acestei succesiuni de evenimente”.

„De asemenea, Curtea constată că inculpatul a demonstrat o atitudine de sfidare faţă de actul de justiţie, concluzie ce rezultă din dobândirea şi, respectiv, pierderea în mod intenţionat a calităţii de senator, pentru a atrage competenţa unor instanţe de grad diferit, aspect care a condus la tergiversarea pe termene importante de timp a soluţionării cauzei”, se spune în motivare.

În plus, judecătoarea Camelia Bogdan l-a condamnat pe Dan Voiculescu la pedeapsa maximă prevăzută de infracţiunea de spălare de bani având în vedere prejudiciul adus societăţii româneşti prin privatizarea ilegală a ICA.

„Curtea apreciază că aplicarea unei pedepse orientate spre maximul prevăzut de legea penală pentru săvârşirea unei infracţiuni de spălare a banilor, prejudiciind semnificativ interesele societăţii româneşti în cadrul procedurilor de privatizare, infracţiunea fiind săvârşită în forma continuată, cauza facultativă de agravare a pedepsei, care ar fi permis aplicarea unui spor de pedeapsă de 3 ani la limita maximă prevăzută de art 29 alin 1 lit.b, c) din Legea nr 656/ 2002 cu aplic.art.5 C pen., respectiv 10 ani închisoare, satisface scopurile pedepsei, principiul proporţionalităţii pedepsei cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi echitabilitatea procesului penal în ansamblu„, mai susţine instanţa.

Pe de altă parte, instanţa notează că Gheorghe Mencinicopschi şi Sorin Pantiş sunt persoanele care au colaborat în mod direct cu Dan Voiculescu şi au participat la falsa licitaţie de privatizare a ICA.

De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a constatat că fostul director al ADS Corneliu Popa, Sandu Jean Cătălin, director al Direcţiei Juridice din cadrul ADS, Vlad Nicolae Săvulescu, director al direcţiei de privatizare — concesionare al ADS, Flavius Adrian Pop, şef serviciu legislaţie în cadrul ADS, au avut un rol determinant în fraudarea statului român, deşi aveau posibilitatea şi „datoria legală şi morală” de a proteja patrimoniul statului şi implicit al societăţilor ce se aflau în portofoliul ADS.

„Curtea constată că aceştia, persoane cu experienţă profesională vastă, în contra obligaţiilor asumate, în contra evidentei fraude la care luau parte, în contra evidentei valori ridicole pe care au dat-o bunurilor SC ICA SA, au acţionat constant în scopul de a aduce bunurile ICA SA în patrimoniul SC GRIVCO SA şi, implicit, al inculpatului Voiculescu. Curtea constată că aceşti inculpaţi au manifestat un evident dispreţ faţă de instituţia publică în care îşi desfăşurau activitatea, dată de persoana juridică pe care o primiseră în portofoliu şi faţă de cei ce îşi desfăşurau activitatea în cadrul acesteia, totul pentru a crea un beneficiu unei personalităţi influente în realitatea economică şi politică a acelui moment”, se mai arată în motivarea instanţei. (Agerpres)

Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Cea mai buna pedeapsa pentru indivizi de genul asta este confiscarea averilor. Sa li se ia absolut tot. Și ceea ce a obținut prin frauda, dar și restul averii drept compensație pentru prejudiciul adus. Pe mine ca cetățean de rand nu ma încântă cu nimic faptul ca e băgat după gratii (unde fie vorba intre noi are regim favoritar) și pe urma se poate bucura liniștit de rezultatele infracțiunii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata