Dănescu (ARB): În prezent sunt 11 iniţiative legislative care însumează un impact asupra sistemului bancar de 10 miliarde euro

Inițiativele legislative cu impact asupra activității băncilor comerciale, care se află în prezent în circuit parlamentar, însumează un impact de 10 miliarde de euro asupra sistemului bancar din România, a declarat, joi, președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, în cadrul unui Forum pe teme economico-financiare organizat de Confindustria România.

„În momentul de față sunt aproximativ 11 inițiative legislative care însumează un impact asupra sistemului bancar din România de 10 miliarde de euro. Și totalul neperformanței, astăzi, la nivelul sistemului bancar este de 11 miliarde de euro”, a explicat Dănescu.

El a precizat că băncile sunt blamate pe nedrept în România, dar practica face parte dintr-un joc, valabil și la nivel european, denumit „Jocul Acuzelor”. „Dacă într-o economie nu poți să crești numărul de locuri de muncă, dacă nu reușești să crești veniturile cetățenilor, poate că, dat fiind că Europa stă cu fața la electorat, trebuie să oferi ceva. Și dacă nu poți oferi locuri de muncă și venituri mai mari populației, poate poți să reduci cheltuielile. Și dacă poți să reduci cheltuielile nu cu banii tăi, atunci este binevenit”, a mai spus reprezentantul ARB.

Dănescu a făcut o comparație între sistemul bancar românesc și cel european, în ipoteza în care ar trebui să convingă un investitor să investească în sistemul bancar din România.

„Nivelul activelor bancare în Europa față de PIB este de 360%, în România de 64%. Deci nevoia de finanțare în România este mult mai mare decât cea la nivel european. În Europa s-au întâmplat cazuri nefericite în care băncile au fost ajutate cu bani publici, în România nu s-a întâmplat acest lucru. În Europa creditele neperformante se ridică la 8%, în România — la 17%.

Am putea face un indicator rapid și am putea spune că, în timp ce băncile au venit mult mai repede în România decât alte industrii, ca și grupuri mari, au riscat mult mai mult decât la nivel european având pierderi mult mai mari, nu au primit niciun fel de ajutor public și nu au cerut niciodată. Stimați acționari, vă rog să investiți în România, dar vă rog să țineți cont de faptul că deja s-au investit 50 de miliarde de euro, 11 miliarde sunt pierdere și există un potențial risc de 10 miliarde de euro”, a subliniat președintele executiv al ARB. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata