Daniel Botănoiu (MADR): Toţi cartofii care intră fiscalizat pe piaţă sunt controlaţi de patru ori

Toți cartofii care intră pe piața din România pe filieră fiscalizată, fie că sunt din import sau din producție internă, sunt controlați de patru ori și nu prezintă niciun risc pentru sănătatea consumatorilor, a declarat, vineri, 25 iulie, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu.

„Toți cartofii care intră fiscalizat pe piață sunt controlați de patru ori, fie că vin din import fie că sunt din producția internă. Sunt anumite cantități de cartofi care intră pe diferite canale, cum ar fi în portbagajul mașinii, însă și acestea sunt controlate în piețele agroalimentare, iar în cazul în care apare o suspiciune se activează sistemul rapid de alertă. Din informațiile pe care le avem nu a existat până în prezent nicio alertă pe cartofi”, a spus Botănoiu.

Potrivit sursei citate, cartofii sunt supuși unui număr de cel puțin patru controale efectuate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția de Inspecții și Control din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Compartimentele de inspecții din unitățile fitosanitare, precum și de Administrația piețelor.

„Controalele pe cartofi sunt realizate în câmp, în centrele de depozitare dar și în piețele agroalimentare și vizează reziduurile de pesticide, etichetare, proveniență. În cazul în care sunt depistate neconformități se declanșează sistemul rapid de alertă și informațiile devin publice. În programul de monitorizare au fost prelevate probe de la cartofi proveniți din mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv din Polonia, iar rezultatele analizelor realizate în laboratoarele de specialitate au arătat că probele sunt conforme”, a subliniat Botănoiu.

Acesta a explicat că, în ceea ce privește conținutul de nitrați și nitriți, acesta provine din îngrășămintele aplicate culturii, dar se regăsește mai mult în frunze și tulpini decât în tuberculi, unde s-a încadrat în limitele admise.

De asemenea, specialiștii ANSVSA afirmă că în Uniunea Europeană nu există nicio reglementare în privința comercializării doar a unei anumite dimensiuni a cartofilor, confirmând și faptul că nu au existat niciodată în sistem alerte pentru cartofi.

Potrivit datelor MADR, de la începutul anului și până în prezent, din punct de vedere fitosanitar, au fost efectuate 400 de inspecții, respectiv pe reziduurile de pesticide, atât în timpul perioadei de vegetație cât și la recoltare și alte 497 de controale în spațiile de depozitare și de comercializare. În piețele agroalimentare au fost realizate de la începutul anului 6.559 de controale.

În opinia directorului științific de la Institutul Național de Cercetare — Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de zahăr Brașov, Victor Donescu, o cultură normală de cartof va produce la recoltare tuberculi de diferite dimensiuni, în proporții variabile în funcție de soiul cultivat și de tehnologia aplicată.

„În condițiile anului 2014, datorită nivelului ridicat de precipitații, tuberculii de cartof pot să crească la dimensiuni mai mari, chiar la nivelul normal de fertilizare recomandat de tehnologiile de cultivare. Tuberculii mari și foarte mari vor avea un conținut mai ridicat de apă, deci un conținut mai redus de substanță uscată, cu efect asupra calităților culinare și tehnologice specifice soiului cultivat”, afirmă specialistul institutului.

În standardul de reglementare UE privind conținutul de nitrați în legume, cartoful este clasificat în grupa cu conținut foarte redus de nitrați (<200 mg/kg substanță proaspătă).

La începutul acestei săptămâni, Federația Națională Cartoful din România avertiza că unul dintre cele mai folosite alimente din lume, care este foarte des inclus și în meniurile românilor, ar trebui cumpărat cu mai multă atenție întrucât cartofii din import cu diametrul mai mare de 8 centimetri care sunt la vânzare sunt plini de nitriți și nitrați. Este vorba de circa 20% din cartofii care se cumpără și se consumă în România, mai ales cei importați din Polonia, Germania, Olanda, Franța și Belgia, și care sunt folosiți în străinătate exclusiv pentru hrana animalelor.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, în 2013, producția totală de cartofi s-a ridicat la 2,821 milioane de tone, în creștere cu peste 14 procente față de anul precedent când s-a cifrat la 2,4 milioane de tone. Consumul intern este estimat la două milioane de tone, dar la care se mai adaugă încă 500.000 de tone pentru sămânță, procesare și furaje. În România, zonele cu tradiție în cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Brașov, Suceava și Sibiu.

Românii consumă anual, în medie, 90 de kg/cartofi pe locuitor, situându-se în Uniunea Europeană pe locul 4, după Portugalia cu 126,9 kg/locuitor/an, Irlanda — 118,7 kg/locuitor/an și Marea Britanie cu 112,4 kg/locuitor/an, însă în ultimii ani pe piața locală s-a înregistrat o scădere a consumului pe cap de locuitor.

Datele statistice ale MADR arată că România a importat anul trecut 137.126 tone de cartofi, iar în 2014 doar 9.303 tone. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata