Daniel Constantin: Fermierii mici şi mijlocii vor avea la dispoziţie proiecte tip prin noul PNDR

Fermierii mici şi mijlocii vor avea la dispoziţie prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 proiecte tip făcute de Ministerul Agriculturii, iar cei care vor integra producţia vor avea punctaje suplimentare la evaluarea proiectelor, a declarat duminică, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Noul PNDR este un program mult simplificat faţă de PNDR 2007-2013. Introducem un sistem de achiziţii publice pentru privaţi, mult simplificat faţă de ceea ce a fost până acum şi încercăm să rezolvăm o problemă structurală pe care România o are în agricultură şi anume, odată cu creşterea exporturilor, vrem să nu mai exportăm materie primă ci produse procesate. În acest sens, unul dintre principiile PNDR este punctajul suplimentar pentru cei care integrează producţia. De asemenea, fermierii mici şi mijlocii vor avea proiecte tip la dispoziţie făcute de minister, ca să nu mai cheltuiască bani pe consultanţă”, a precizat Daniel Constantin.

Potrivit sursei citate, toate cele 14 măsuri din noul PNDR vor avea sesiuni continue de depuneri de proiecte, cu o evaluare lunară sau trimestrială.

„O noutate pe noul PNDR este că vom avea sesiuni continue de depuneri de proiecte, pe toate cele 14 măsuri din program, cu o evaluare lunară sau trimestrială. De asemenea, vrem să mai rezolvăm şi infrastructura secundară de irigaţii, pentru că a reieşit, şi în urma consultărilor pe care le-am avut la minister, dar şi la toate deplasările prin ţară, că această sumă de 370 de milioane de euro pe care o avem pentru sistemul de irigaţii poate să rezolve problemele din sector”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Noul program va avea şi o măsură dedicată împăduririlor şi pentru crearea de perdele forestiere, unde au fost alocate 105 milioane de euro, dar va exista sprijin şi pentru drumuri forestiere.

Ministrul Agriculturii a precizat că toate investiţiile care se fac în sistemul integrat de dezvoltare a zonei Deltei Dunării şi a zonei limitrofe Deltei Dunării vor avea punctaj suplimentar pe toate măsurile, cu excepţia celor care sunt în Biosfera Deltei Dunării.

„Acolo cred că trebuie mai degrabă încurajate compensaţiile decât exploatarea propriu zisă, dar în jurul Deltei Dunării, în zona de terasă, cred că activităţile agricole vor fi încurajate printr-un punctaj suplimentar pe toate măsurile din PNDR”, a spus şeful MADR.

Ministrul a subliniat că prima măsură se va lansa la începutul lunii mai, respectiv ‘Investiţii în exploataţii Agricole’ şi fermele de familie care are alocată o sumă de 150 de milioane de euro.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis în data de 21 martie 2014 prima varianta a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 — 2020 către serviciile specializate ale Comisiei Europene, în vederea obţinerii unei opinii din partea experţilor europeni asupra conţinutului viitorului PNDR.MADR este primul minister din România care furnizează Comisiei Europene o variantă de lucru a unui Program european de finanţare.

Cea mai importantă măsură din noul PNDR vizează „Investiţii în active fizice” şi are prevăzută o sumă de 1,932 miliarde de euro, cu trei submăsuri, respectiv modernizarea fermelor, procesare şi infrastructură, iar cea mai mare sumă — 1,025 miliarde euro — fiind orientată către modernizarea fermelor.

„Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor” are prevăzută fonduri de 1,032 miliarde de euro în noul PNDR, circa 619 milioane de euro vor merge către „Instalarea tinerilor fermieri” şi 412,8 milioane euro pentru „Start up şi dezvoltarea de microîntreprinderi”.

O altă măsură din noul PNDR vizează „Serviciile de bază şi reînnoirea satelor din zonele rurale” cu fonduri de un miliard de euro, iar agricultura ecologică va beneficia de peste 200 de milioane de euro în următorii şapte ani. O altă măsură importantă este cea legată de „Gestionarea riscurilor”, care are alocată o sumă de 397,8 milioane de euro.

PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală pentru perioada 2014 — 2020 este de 8,015 miliarde de euro pe aceste program. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata