Daniel Constantin: România exportă mai mult decât importă, pentru prima dată după 20 de ani

Pentru prima dată după 20 de ani, România are o balanţă pozitivă de 324 de milioane de euro, în domeniul agrar, exporturile depăşind valoarea importurilor, a declarat vineri, la Timişoara, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„În comparaţie, deficitul era în anul 2012 de 745 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că avem o creştere de 1,83 miliarde de euro faţă de acum doi ani. Principalele produse pe care le exportăm sunt: grâul, floarea soarelui sau ţigările. În 2013 am exportat 4,7 milioane de tone de grâu, chiar şi din producţii anterioare, în timp ce producţia anului trecut a fost de 7,3 milioane de tone”, a afirmat ministrul Daniel Constantin.

Vicepremierul a mai anunţat că anul 2015 va însemna liberalizarea exportului de carne pe piaţa unională, dar şi pe alte pieţe extracomunitare, după mai mulţi ani în care nu s-a mai exportat, menţionând că este vorba despre carnea de porc şi de vită, dar şi de animale vii.

În altă ordine de idei, Daniel Constantin a subliniat faptul că prezenţa produselor româneşti a început să fie simţită şi pe rafturile marilor lanţuri de magazine, problema fiind nu producţia, necesară pentru satisfacerea necesarului populaţiei, ci reţeaua intermediară, dintre producător şi raft, respectiv, depozitele şi centrele de procesare a produsului primar.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a menţionat faptul că guvernul analizează posibilitatea reducerii TVA la 9% şi la alte produse alimentare, respectiv la carne şi la legume-fructe.

„Eu nu vreau să introduc noi taxe şi impozite numai ca să reducem TVA. Pentru a evita acest lucru, urmărim rezultatele (scăderii TVA la pâine, n.r.), până în luna august, iar dacă avem la pâine, făină şi cereale încasări cel puţin similare cu un TVA de 24%, atunci putem merge fără alte taxe suplimentare pe reducere de TVA la carne, legume fructe sau alte produse agricole”, a precizat vicepremierul.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a participat la Conferinţa regională PNDR 2020 intitulată „Satul românesc are viitor”, în cadrul procesului de consultare şi informare ce are loc pentru pregătirea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata