Daniel Constantin: România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de alimente din UE

România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA și Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Acesta nu exclude însă posibilele efecte care ar putea apărea, în timp, pe piața internă din cauza unui aflux mare de produse provenite din țările care exportă masiv în Rusia.

„Decizia Rusiei nu ne afectează pentru că nu avem exporturi foarte mari pe piața din Rusia. De exemplu, anul trecut am exportat de 41 de milioane de euro, și cred că era vorba de ceva porumb și floarea soarelui, puține produse. Nu reprezintă mare lucru, care să ne afecteze direct, doar indirect, în timp, atunci când produsele din alte țări, Germania sau Polonia, mari exportatoare pe piața din Rusia, ar trebui să ajungă undeva pe o piață”, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin.

Acesta consideră că la nivelul UE trebuie o acțiune unitară și „cât mai rapidă”, astfel încât să poată fi asigurată producătorilor o competiție corectă.

„Trebuie o acțiune coerentă, unitară a UE și cât mai rapidă. În acest sens, am discutat cu comisarul Cioloș care mi-a spus că săptămâna viitoare, joi, va avea loc la Bruxelles o întâlnire la nivel tehnic a tuturor țărilor membre pentru că, în mod natural, fiecare stat membru, inclusiv România, va avea tendința de a-și proteja piața internă. Sigur că și pe mine mă preocupă producătorii din România, pentru că trebuie să le asigurăm lor o competiție corectă fără să fie alterată de un aflux mare de produse și atunci, ca să evităm măsuri de protejare a unor piețe, trebuie să avem măsuri coerente la nivel european”, a explicat Constantin.

Potrivit sursei citate, una dintre măsurile posibile pe care le-ar putea lua CE se referă la intervenția în piață.

„O măsură este intervenția în piață, acolo unde va fi cazul, să se poată asigura stocarea acolo unde sunt afectați producătorii din alte state, astfel încât să nu iasă pe piața unică o anumită perioadă și să sufoce piața respectivă, dar sunt multe alte măsuri care se pot lua”, a spus șeful MADR.

În ceea ce privește influențele care pot apărea asupra prețurilor produselor alimentare la nivel european, Constantin a afimat că „este prematur. Nici Comisia nu a avut o reacție pentru că nici ea nu știe exact ce înseamnă aceste sancțiuni pe care vrea să le impună Rusia”.

Totodată, președintele Romalimenta, Sorin Minea, consideră că nu este nimic dramatic din punctul de vedere al Românei, în condițiile în care ultimii 7-8 ani nu s-au exportat produse agroalimentare în Rusia.

„Din punct de vedere al României nu este nimic dramatic. România nu face export în Rusia, poate ceva nesemnificativ, fructe și legume, dar produse din carne și lapte nu. Rusia a fost o piață închisă în ultimii ani. Ei au o legislație foarte ciudată, au avut întotdeauna restricții foarte multe și mari pentru România și pentru toată Europa. Au înghițit foarte multe fructe și legume, dar nu de la noi, și foarte multă carne de la nemți. Pe Germania o va atinge această decizie foarte mult”, a afirmat Minea.

Ștefan Pădure, presedintele APAR, consideră că este pentru prima dată bucuros că nu facem export în Rusia.

„Deși ne-am chinuit nu am reușit să ajungem pe piața Rusiei pentru că ne-au blocat. Spun cu tristețe că sunt fericit pentru că aș fi preferat să fi avut ceva de pierdut dacă aveam un business acolo, pe piața rusă”, a conchis Pădure.

Rusia a decretat o ‘interdicție totală’ a majorității produselor alimentare provenite din țările Uniunii Europene și din SUA, în replică la sancțiunile occidentale adoptate împotriva Moscovei, a anunțat joi premierul rus Dmitri Medvedev, citat de AFP și Reuters.

Această interdicție vizează carnea de vită, de porc și de pui, peștele, brânza, laptele, legumele și fructele provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada și Norvegia.

Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care a interzis pentru un an importurile de produse agricole și alimentare din țările care au impus sancțiuni Rusiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata