Daniel Constantin: România va introduce din 2015 o lista neagră cu cei care nu ar mai trebui să primească subvenţii

România va introduce din 2015 o lista neagră cu cei care nu ar mai trebui să primească subvenţii, pentru a proteja fermierii activi, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precizând că pe această listă vor fi incluse consiliile locale care deţin păşuni, cluburile de golf şi aeroporturile.

„România va decide în perioada următoare, pentru anul 2015, nu pentru 2014, să introducă o listă neagră pentru protejarea fermierului activ, practic, cu cei care nu ar mai trebui să primească subvenţii. Și am dat câteva exemple. Consiliile locale care aveau anumite păşuni primeau plata pe suprafaţă doar dacă îngrijeau în bune condiţii agricole şi de mediu acele suprafeţe. Acum nu pot să o mai facă pentru că nu sunt fermieri activi, adică nu încasează venituri din activitatea agricolă. Acele păşuni trebuie să fie arendate sau concesionate de către fermieri, iar ei să beneficieze de acest sprijin pentru a proteja fermierii”, a spus Constantin.

În ceea ce priveşte cluburile de golf, şeful MADR a subliniat că nici acestea nu vor mai primi din 2015 subvenţii, chir dacă acolo se respectă principiul general referitor la condiţiile agricole şi de mediu.

„Cluburile de golf, chiar dacă respectă principiul general referitor la condiţiile agricole şi de mediu, nu sunt fermieri activi şi atunci vor fi pe lista neagră. Nici aeroporturile din Bucureşti sau de oriunde nu vor mai putea, pentru că nu sunt fermieri activi. Aceasta se extinde şi la nivelul societăţilor comerciale care nu folosesc, chiar dacă au în proprietate, anumite terenuri în scopuri agricole, ci pentru alte lucruri. Nici ele nu vor mai primi subvenţii”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Potrivit directorului general al APIA, Dorel Benu, instituţiile de cult şi bisericile, în jur de 2.000, au încasat peste 5 milioane de euro din subvenţiile pe suprafaţă pentru 23.000 de hectare de terenuri, afirmând că va susţine menţinerea acestora în plată şi din 2015.

La nivelul UE, există un regulament aprobat, care introduce definiţia fermierului activ, însă rămâne la latitudinea statului membru cum cum va interpreta şi va aplica acest document. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Mihai Lazar spune

    Dar cei care nu au luat niciodata banii de la APIA nu ar putea primi si banii din anii anteriori ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata