Debarcarea Aliată din Normandia – 70 de ani

La 6 iunie 2014, în Franța, au loc o serie de ceremonii dedicate împlinirii a 70 de ani de la debarcarea din Normandia.

La ceremoniile guvernamentale, care vor fi concentrate în portul Ouistreham de pe plaja Sword, în fostul sector britanic, vor participa mai mulți șefi de stat și de guvern, între care Regia Elisabeta a II-a Marii Britanii, președintele francez Francois Hollande, președintele american Barak Obama, președintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel și premierul britanic David Cameron. Va fi prezent la aceste ceremonii și noul președinte ucrainean Petro Poroșenko, fiind invitat de președintele francez Francois Hollande.

În cele 24 de orașe aflate de-a lungul coastei Normandiei, începând din 5 iunie și până la 21 august, sunt organizate diverse ceremonii, dar și alte acțiuni care marchează această dată istorică. Vor avea loc slujbe religioase de comemorare, pe plajele Utah, Omaha și la cimitirele militare, iar Legiunea Regală Britanică va organiza o slujbă de comemorare la Catedrala din Bayeux, la care vor participa oficiali britanici și francezi, alături de veterani de război.

În 7 iunie, pe plaja Omaha, va cânta formația-tribut Glen Miller, iar seara va fi Balul Eliberării la Bayeux, primul oraș francez eliberat în 17 iunie 1944. Vor mai fi concerte de jazz și gospel, proiecții de filme la Arromanches-les-Bains, în zona plajei Gold, demonstrații de parașutism și două flash-mob-uri, pe străzile din Carentan și Ste-Mere-Église.

De asemenea, comunitățile vor reconstrui baze militare aliate în Carentan, Colleville-sur-Mer, St-Laurent-sur-Mer, Vierville-sur-Mer și Ste-Mere-Église. Apoi, orașele Vierville-sur-Mer, Ste-Mere-Église, Grandcamp-Maisy, Isigny-sur-Mer, Bayeux, Carentan și Arromanches vor fi străbătute, între 5 și 9 iunie, de o paradă a celebrelor jeep-uri construite special pentru armata americană.

Încă de la începutul acestui an, comunitățile locale au solicitat Ministerului francez al Culturii, să ceară UNESCO listarea plajelor din Normandia în Patrimoniul comun al Umanității. Vestigiile istorice în aer liber sunt vizitate anual de milioane de persoane.

Și în prezent, plajele din Normandia sunt cunoscute sub numele de cod din timpul invaziei aliate din 1944. În regiune se află mai multe cimitire militare — cimitirul american de la Colleville-sur-Mer, candian de la Bény-sur-Mer, german de la La Cambe, polonez și alte câteva.

Mai multe străzi ale localităților au primit numele unităților care au luptat aici, plăci memoriale amintind de luptele grele din zonă. În puncte importante, precum Pointe du Hoc și Podul Pegasus au fost dezvelite plăci memoriale, au fost edificate monumente sau au fost deschise mici muzee. Portul artificial Mulberry este încă plasat pe poziție la Arromanches. Pe plaja Juno, guvernul canadian a construit ”Juno Beach Information Centre” în cinstea unuia dintre cele mai importante evenimente ale istoriei militare canadiene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata