Debitele achitate de mame şi pensionari se ridică la 400 milioane lei şi vor fi eşalonate la restituire pe 5 ani, declară ministrul Muncii

Debitele care au fost deja achitate de mame și pensionari se ridică la 400 de milioane de lei și urmează să fie eșalonate la restituire pe o perioadă de 5 ani, a declarat marți, 2 septembrie, Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, într-un interviu acordat postului Radio France International.

„Impactul bugetar, pentru debitele care au fost constituite și nu au fost plătite sumele sunt undeva în jur de 50 de milioane pentru…15 milioane pentru mămici și 65 de milioane pentru pensionari. În ceea ce privește debitele care deja au fost achitate de către pensionari și de către mămici, în total ele se ridică la 400 de milioane de lei, care vor fi eșalonați la restituire pe o perioadă cu 5 ani și vor acoperi debitele plătite începând cu 1 ianuarie 2011, iar plata acestor debite care au fost deja plătite va începe de la 1 ianuarie 2015”, a afirmat Rovana Plumb.

Potrivit acesteia, sumele restituite vor proveni din surse bugetare, iar funcționarii care se vor face vinovați vor fi sancționați conform legii.

„Sumele restituite vor proveni din surse bugetare, pentru că atât creșterea economică cât și nivelul de colectare, inclusiv la nivelul prognozat pentru anul viitor ne vor permite acest lucru. În cazul funcționarilor care au calculat greșit, fiecare dosar va fi analizat. Diferă situațiile de la dosar la dosar, iar cei care se vor face vinovați vor fi sancționați conform legii”, a mai spus ministrul Muncii.

Rovana Plumb a precizat, totodată, că în proiectul de lege avansat pe zona îngrijirii copiilor s-a venit cu o altă viziune, aceea de a da posibilitatea, pe perioada cât părinții au grijă de copii, să poată să obțină și un venit suplimentar.

„Nu vreau în momentul de față decât să ne gândim la ce e bine pentru societatea românească. De aceea, în proiectul de lege pe care noi l-am avansat pe zona îngrijirii copiilor am venit cu o altă viziune, aceea de a da posibilitatea, pe perioada cât părinții au grijă de copii, să poată să obțină și un venit suplimentar. Normal, orice proiect de lege, nu numai aici, în România, ci și la nivel european, trebuie adaptat la realitățile socio-economice ale societății respective. Acest lucru l-am avut și noi în vedere pentru a putea în primul rând să ne ținem de cuvânt, dar să facem bine oamenilor, să ajutăm în aceste situații mămicile și pensionarii”, a adăugat Rovana Plumb.

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, constituite în sarcina pensionarilor, cu amendamentul că sumele deja recuperate vor fi restituite eșalonat.

Potrivit amendamentului, sumele provenite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 și până la data intrării în vigoare a prezentei legi se restituie eșalonat pe o perioadă de cinci ani calendaristici începând de la data de 1 ianuarie 2015 prin plăți anuale egale.

„Restituirea se realizează pe baza cererilor de către pensionar la casele județene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului București, respectiv casele de pensii sectoriale. Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor. Sumele ce urmează a fi restituite nu se actualizează cu indicele inflației și nu sunt purtătoare de dobânzi, penalități de întârziere sau majorări de întârziere după caz”, a spus senatorul PSD, Liviu Pop, în plen.

De asemenea, plenul Senatului a adoptat, luni, și proiectul de lege care prevede amnistierea mamelor care au beneficiat de indemnizații pentru creșterea copilului calculate în mod greșit.

Și în acest caz, senatorii au adoptat un amendament prin care sumele provenite din debitele recuperate începând cu data de 1 ianuarie 2011 și până la data intrării în vigoare a legii în discuție să se restituie eșalonat pe o perioadă de cinci ani începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin plăți anuale egale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata