Decanul Facultăţii de Medicină din Iaşi, trimis în judecată pentru luare de mită

Doina Azoicăi, decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, fiind acuzată că a primit mită o tavă și un ceainic argintat, pentru a înscrie nelegal un student marocan direct în anul II de studii.+

Potrivit unui comunicat al DNA, Doina Azoicăi va fi judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Ionela Lăcrămioara Șerban, prodecan al Facultății de Medicină din Iași, pentru abuz în serviciu și fals intelectual; Ligia Nicoleta Buhuș, medic; Haizoun El Houssine, cetățean marocan, Agha Romeen.

Potrivit DNA, în ziua de 22 noiembrie 2014, Doina Azoicăi, decan al Facultății de Medicină Generală Iași, a primit de la Haizoun El Houssine, ajutat de Agha Romeen, o tavă confecționată din cupru, argintată, în greutate de 1.359,90 grame (valoare de piață minimă 800 lei) și un ceainic argintat, confecționat din alamă, cupru și zinc (valoare de piață minimă 100 lei).

Bunurile respective au fost primite în schimbul înscrierii fiului lui Haizoun El Houssine, în mod nelegal, direct în anul II de studii la Facultatea de Medicină Iași.

La data de 18 noiembrie 2014, Doina Azoicăi și Ionela Lăcrămioara Șerban (prodecan), în calitate de membre ale Biroului Consiliu al Facultății de Medicină, au semnat procesul-verbal prin care a fost analizată solicitarea de înscriere la studii a fiului lui Haizoun El Houssine și au atestat în fals că au verificat actele de studii (în original) prezentate de acesta — scrisoarea de acceptare la studii (deși candidatul nu a obținut un astfel de document pentru anul II de studiu, ci doar pentru anul I), situația școlară (la dosar există o foaie matricolă pentru anul II de studii ce poartă ștampila unei universități din Belgia, ștampilată, dar nesemnată de reprezentanții instituției, precum și o copie a foii matricole aferente anului I de studii de la aceeași universitate, ștampilată, dar nesemnată), planul de învățământ, programa analitică (la dosar există doar fișe ale disciplinelor descărcate la data de 01.11.2014 de pe site-ul universității din Belgia).

DNA arată că aceste înscrisuri nu constituie documente de lucru prevăzute în „Procedura de lucru echivalare studii universitare de licență”, adoptată în anul 2013 de Universitatea de Medicină și Farmacie Iași.

Ulterior, la data de 20 noiembrie 2014, în baza procesului-verbal menționat (prin care a fost analizată solicitarea de înscriere la studii a fiului lui Haizoun El Houssine), Doina Azoicăi a aprobat solicitarea acestuia de înscriere direct în anul II de studii la Facultatea de Medicină, deși, pe baza documentelor depuse anterior și conform scrisorii de acceptare emise de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, acest candidat nu putea fi înscris la studii decât în anul I.

În acest fel, bugetul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași a fost prejudiciat cu suma de 5.000 euro, reprezentând taxă de școlarizare pe care instituția de învățământ avea interesul legal să o încaseze pentru anul I de studii.

DNA susține că Ligia Buhuș, în calitate de medic, a emis la data de 1 octombrie 2014 o adeverință, prin care a atestat în fals că fiul lui Haizoun El Houssine, care în acel moment nu se afla în România, este înscris în evidențele cabinetului său medical individual, că a fost consultat și că este clinic sănătos, documentul fiind necesar pentru dosarul de înscriere la cursurile anului I la UMF Iași, în vederea obținerii scrisorii de acceptare la cursuri ce se eliberează de Ministerul Educației și Cercetării Științifice.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Iași, cu propunerea menținerii măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea Doinei Azoicăi, până la concurența sumei de 5.000 euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: radioiasi.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata