Declaraţia finală a summitului NATO: Amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu se desfăşoară conform graficului

Amplasarea sistemului antibalistic Aegis Ashore în baza de la Deveselu se desfășoară conform graficului stabilit, astfel că instalarea acestei componente europene a scutului antirachetă al NATO în Europa va fi finalizată în anul 2015, se menționează în declarația finală a summitului Alianței Nord-Atlantice de la Newport.

Sistemul Aegis Ashore va fi oferit Alianței Nord-Atlantice și ‘va asigura o creștere semnificativă a capabilității de apărare antirachetă a NATO’, se mai notează în textul citat.

În declarația finală a summitului NATO de la Newport se face referire și la desfășurarea în avans la baza navală spaniolă Rota a unor nave echipate cu sisteme Aegis, existând posibilitatea ca nave suplimentare de acest fel să fie puse la dispoziția NATO. Alianța anunță și sporirea contribuțiilor naționale voluntare pentru dezvoltarea scutului antirachetă în Europa, al cărui obiectiv este să ofere tuturor statelor membre NATO o protecție completă împotriva rachetelor balistice.

În declarația finală statele membre sunt încurajate să aloce în continuare mai multe fonduri acestei inițiative defensive, inclusiv prin acțiuni de cooperare multinațională și să exploateze sinergiile potențiale în materie de planificare, dezvoltare, achiziție și desfășurare a elementelor scutului antirachetă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata