Declaraţia nutriţională va fi obligatorie, din 2016, pe o mare gamă de alimente preambalate

Noul proces de etichetare a alimentelor va începe în 13 decembrie 2014 urmând ca afișarea declarației nutriționale și scoaterea în evidență a alergenilor să devină obligatorii, pe majoritatea etichetelor la alimentele preambalate, începând cu 2016.

Potrivit unui comunicat al Romalimenta, remis vineri , Regulamentul UE (1169/2011) privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare a fost dezbătut într-o întâlnire a reprezentanților Federației Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta) și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), la care au participat peste 150 de reprezentanți ai industriei de profil și ai serviciilor alimentare, care au clarificat problemele generate de regulamentul care va fi aplicat treptat din 13 decembrie 2014 și a cărui respectare va fi obligatorie din 2016.

S-a convenit, de asemenea, îmbunătățirea lizibilității prin introducerea unei dimensiuni minime a caracterului de literă, scoaterea în evidență a alergenilor în lista ingredientelor prin litere îngroșate, obligația ca alimentele ne-preambalate să aibă informații cu privire la prezența sau absența alergenilor și să fie specificată pe etichetă originea cărnii neprocesate de porc, oaie, capră sau pasăre.

De asemenea, pe etichete vor fi introduși termeni noi, care vor furniza informații suplimentare despre anumite caracteristici sau despre compoziția produsului, de exemplu ‘pește format’ și suplimentar consumatorii vor putea afla de pe etichetele produselor și informații despre conținutul în energie și în nutrienții principali, raportați la consumul de referință.

Un comunicat al Romalimenta precizează că ‘nu va fi obligatoriu ca toate produsele de pe rafturi să aibă noile etichete, din 13 decembrie, iar cele care nu sunt conforme cu cerințele regulamentului pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor’.

Pentru a evita risipa de alimente, între altele, Regulamentul permite vânzarea acestor produse indiferent cât de mare este perioada lor de valabilitate. Unele produse care sunt congelate, uscate sau în conservă au o durabilitate mare și pot persista pe piață câțiva ani, deci este posibil să fie vândute produse cu tipul vechi de etichetă.

Schimbarea etichetelor nu va avea drept consecință majorarea prețurilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata