Declaraţiile fiscale anuale ale persoanelor juridice vor fi certificate de un consultant fiscal

18

Declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de către un consultant fiscal, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea, precizează un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice /MFP/ remis vineri .

Prevederea, inclusă în Codul de procedură fiscală şi suspendată prin Legea nr. 162/2012, devine aplicabilă ca urmare a încetării suspendării începând cu data de 1 ianuarie 2014.

Pe de altă parte, Codul de procedură fiscală nu prevede posibilitatea respingerii declaraţiei fiscale anuale în situaţia în care aceasta nu a fost certificată de către un consultant fiscal şi, de asemenea, nu prevede nici sancţiuni contravenţionale în caz de nerespectare a acestei obligaţii.

Declaraţiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se înregistrează la registratura organului fiscal, se procesează şi se utilizează pentru toate scopurile fiscale prevăzute de lege, precizează MFP.

‘Organul fiscal competent, în virtutea rolului său activ prevăzut de art. 7 alin. (1) şi (5) din Codul de procedură fiscală, poate totuşi informa contribuabilii asupra neîndeplinirii obligaţiei de certificare a declaraţiei fiscale în vederea aplicării corecte a prevederilor legislaţiei fiscale. Totodată, precizăm că, prin proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare, publicat şi pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, s-a propus, printre altele, abrogarea prevederilor art. 83 alin. (5) din Codul de procedură fiscală. De asemenea, prin acest proiect de act normativ a fost schimbat conceptul cu privire la certificarea declaraţiilor fiscale astfel că, certificarea declaraţiilor fiscale, inclusiv a declaraţiilor fiscale rectificative, a devenit opţională’, se mai spune în comunicatul MFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata