Delicii culinare palestiniene – „regatul” conopidei

Terenul abrupt dintre Ramallah și Ierusalim este ‘regatul’ conopidei, o legumă simplă pe care palestinienii o folosesc pentru numeroase preparate delicioase. În această perioadă, ea se găsește din belșug în Cisiordania, unde cultivatori mândri de producția lor vând buchete de conopidă galbenă proaspătă pe marginea drumurilor, scrie The Economist.

Nu este vorba de conopida albă care atunci când este fiartă seamănă cu un creier și emană un puternic miros gazos de cantină ieftină, ci de zahara baladi, o veche plantă locală care are nevoie de un an întreg să crească, cu sezon de recoltă în lunile de început ale anului, explica revista britanică. Planta are o nuanță superbă de muștar, gustul este bine echilibrat, dulce și natural, iar textura irezistibil de cremoasă, calități care o fac deosebit de căutată, generând o adevărată ‘nebunie a conopidei’ în scurta perioadă în care aceasta înflorește.

Delicatesa a stat chiar la baza unei renașteri gastronomice grație unor chefi de succes din Ramallah, dintre care mulți s-au instruit în străinătate, și a inspirat o recoltă bogată de cărți recente care evidențiază bucătăria locală, comentează The Economist.

Conopida a fost menționată de botaniști arabi de peste un mileniu. Este ingredientul esențial în maqluba, o bijuterie a bucătăriei palestiniene, în care florile prăjite sunt gătite cu pui sau miel (și uneori vinete), într-o oală mare de orez condimentat, preparatul fiind răsturnat din vas înainte de servire.

În traducere, baladi zahara înseamnă floare sălbatică și este complet dezvoltată de obicei în luna februarie. Cultivatorii de legume comerciale încearcă uneori să realizeze două recolte pe an. Dar tradiționaliștii vor insista întotdeauna pe varianta clasică naturală de zahara baladi.

Tradiția locală atribuie proprietăți uimitoare acestei plante. Se spune ca vindecă orice, de la boli respiratorii la dureri post-natale. În sate, conopida este combinată în mod artistic cu ceapă și condimente și înfășurată în aluat, care este apoi prăjit, rezultând o gustare deosebit de apetisantă. Palestinienii din Ierusalim așteaptă cu nerăbdare până iarna pentru a face mtafayeh — un preparat deosebit de gustos din miel și zahara baladi, cu iaurt de capră, tahini (pastă din semințe de susan), lămâie și usturoi proaspăt mărunțit. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata