Delicioase prăjituri de post, simplu şi rapid de preparat, culese de la gospodine de pe Tîrnave

Prăjitură cu bulion, prăjitură cu dulceață sau cu mere, cornulețe sau negrese sunt câteva deserturi de post ușor și simplu de preparat, care pot fi rapid făcute acasă de orice gospodină, chiar și de cele novice în domeniul gastronomic.

Doamna Istina Purcel, din satul Căpîlna de Jos, de pe Tîrnava Mică, ne-a dezvăluit câteva astfel de rețete adunate de-a lungul timpului din diverse surse.

”Extrem de delicioasă, prăjitura cu bulion, pentru care avem nevoie de puține ingrediente, necesită un timp scurt de preparare. Astfel, o linguriță de amoniac alimentar se dizolvă într-o cantitate de zece linguri de bulion, după care se adaugă zece linguri de ulei, zece linguri de zahăr, zeamă de la o lămâie și făină cât cuprinde pentru un aluat potrivit. Acesta se împarte în trei bucăți, iar cele trei foi se coc pe dosul tăvii. După ce scoatem de la cuptor, între foi se pune dulceață, iar prăjitura este numai bună de mâncat”, ne-a declarat Istina Purcel.

O altă prăjitură de post care necesită puține ingrediente și care se face rapid este cea de mere.

”Pentru aceasta avem nevoie de o cană de zahăr, o cană de morcov ras și una de mere rase prin răzătoarea mare, o jumătate de ceașcă de ulei și o jumătate de litru suc de compot, de orice fel. Se adaugă trei căni de făină, o jumătate de cană cu stafide, o linguriță bicarbonat stins cu zeamă de lămâie și puțin praf de copt amestecat cu făină. Toate ingredientele se amestecă într-un castron, după care aluatul rezultat se toarnă în tava unsă cu ulei și tapetată cu făină. Se dă la cuptor, la foc potrivit”, a explicat gospodina din Căpîlna de Jos. Prăjitura se poate glazura cu ciocolată de menaj, de post, ne-a mai spus aceasta.

Doamna Istina Purcel ne-a explicat și cum se fac cornulețele de post.

”Se amestecă și se frământă 280 de grame făină, 210 grame de margarină, 100 grame de nucă măcinată și 100 grame de zahăr. Se ia aluat cât o nucă și se modelează prin rulare între palme, îndoind capetele. Toate cornulețele se pun apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, care se dă la cuptor, la foc mediu. După ce luăm de la cuptor, pudrăm cornulețele cu zahăr praf”, a declarat aceasta.

O altă rețetă de desert de post pe care ne-a prezentat-o Istina Purcel este aceea a prăjiturii cu dulceață, un fel de negresă, pentru care avem nevoie de un borcan de dulceață, un borcan și jumătate de apă, o lingură de bicarbonat stins cu lămâie, coajă rasă de lămâie, nucă sau stafide, o cană de zahăr, un pahar de ulei și făină cât cuprinde. Toate se amestecă cu telul, iar compoziția se dă apoi la cuptor, de asemenea la foc mediu. Înainte de a se răci, prăjitura se poate decora cu ciocolată de menaj.

O rețetă asemănătoare, dar care necesită doar patru linguri de dulceață și are în plus în componență cacao, ne-a făcut-o cunoscută o altă gospodină dintr-un sat de pe Tîrnave, din Mihalț, doamna Maria.

”Se amestecă o cană de apă, o cană și jumătate de ulei, o cană de zahăr, două căni de făină, o lingură de bicarbonat de amoniu stins cu zeamă de lămâie, trei linguri de cacao, patru linguri de dulceață și un vârf de cuțit de sare. Materialul obținut se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se pune la cuptor’‘, ne-a dezvăluit rețeta aceasta.

Tot ea ne-a prezentat o altfel de rețetă de cornulețe de post. ”Se frământă trei pahare de apă, trei pahare cu apă călduță, un pahar cu vin alb, un vârf de cuțit de sare, drojdie cât o măslină, coaja de la o lămâie și făină cât cuprinde. Se pune la dospit, iar după o oră se întinde aluatul și se fac cornulețele, care se dau la cuptor, nu înainte de a le umple cu dulceață”, ne-a explicat modul de preparare doamna Maria.

Gospodina din Mihalț ne-a mai spus cum face ea prăjitura cu mere, tot de post, pentru care avem nevoie, pentru foi, de un pahar de ulei, un pahar de zahăr, o linguriță de bicarbonat stins cu oțet sau cu lămâie, un pahar de apă sau apă minerală și făină cât cuprinde. Se întinde în tavă mai întâi o foaie, peste care presărăm un strat de griș, apoi unul de mere rase, amestecate cu zahăr și scorțișoară, și, din nou, o foaie. Prăjitura este astfel numai bună de dat la cuptor.

Toate aceste rețete au ceva în comun: sunt de post, sunt fără aditivi, cu puține ingrediente, care se găsesc oricând în bucătăria fiecăruia dintre noi, sunt ușor și rapid de preparat și, mai ales, sunt extrem de gustoase. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata