Deponenţii CEC pentru autoturisme, care nu pot dovedi data constituirii depozitelor, vor fi despăgubiţi şi ei de MFP

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va emite titluri de stat în limita unui plafon de cinci milioane lei pentru despăgubirea celor care au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC) pentru achiziționarea de autoturisme, pe care le-au transferat după 22 decembrie 1989 la BRD și nu pot prezenta documente doveditoare care să ateste data constituirii depozitelor la CEC, potrivit unui proiect de ordonanță publicat pe site-ul MFP.

Emisiunea de titluri de stat va avea loc pe 11 august 2014, cu scadența în data de 3 septembrie 2014, iar titlurile de stat sunt nenegociabile și nepurtătoare de dobândă.

Valoarea nominală individuală a fiecărui titlu este egală cu valoarea individuală a despăgubirii, calculată de BRD, pe numele fiecăruia dintre deponenți.

Actul normativ vizează persoanele fizice care au constituit depozite la CEC până la data de 15 februarie 1992, pentru achiziționarea de autoturisme, le-au transferat ulterior la BRD și nu pot prezenta actele doveditoare pentru data constituirii depozitului la CEC. Calculul despăgubirilor se face de la data transferului la BRD și până la 31 decembrie 2013. În calculul despăgubirilor nu sunt incluse depunerile de sume la BRD ulterioare datei transferului depozitelor de la CEC.

La data scadenței titlurilor de stat, MFP le va răscumpăra prin plata către BRD a sumelor reprezentând valoarea nominală a titlurilor de stat.

Pentru a intra în posesia despăgubirilor, toți deponenții îndreptățiți, mandatarii sau succesorii legali au acestora trebuie să se prezinte la orice unitate BRD, cu actele de identitate și alte documente legale necesare, după caz.

Din verificările efectuate de BRD a rezultat că 96 de solicitanți de despăgubiri nu pot face dovada datei constituirii depozitelor la CEC și, astfel, aceștia nu puteau beneficia de despăgubirile acordate, pe baza actelor normative în vigoare, în cazul deponenților CEC pentru achiziționarea de autoturisme. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata