Depresia, secretul nostru comun

8

„Opusul depresiei nu este fericirea, ci vitalitatea. Tocmai această vitalitate părea că mă părăsise în acel moment.”

Prin intermediul unei prelegeri, în aceeaşi măsură elocventă şi şocantă, scriitorul Andrew Solomon ne poartă, pe Ted.com,  prin cele mai întunecate colţuri ale minţii sale, în timpul anilor în care s-a luptat cu depresia.

Această experienţă l-a făcut să înceapă o călătorie interesantă pentru a intervieva alţi oameni care sufereau de depresie – astfel a aflat, spre suprinderea lui, că pe măsură ce vorbea mai mult, tot mai mulţi oameni doreau să-i vorbească despre propriile lor poveşti.

Cunoaştem depresia prin metafore.Un lucru de care adesea nu se ţine seama când se vorbeşte despre depresie, este acela că tu ştii că este ridicol. Ştii că ceea ce simţi este ridicol.  Ştii că cei mai mulţi oameni reuşesc să îşi asculte mesajele şi să mănânce şi să se pregătească pentru duş, să iasă pe uşă, şi că nu e mare lucru, cu toate astea tu eşti prins ca într-o ghiară şi nu eşti în stare să ocoleşti starea asta.

Este depresia o problemă chimică sau o problemă psihologică? Are nevoie de un leac chimic sau de unul psihologic? Am înţeles, de fapt, că nu suntem destul de avansaţi în niciunul dintre domenii, astfel încât să explicăm lucrurile pe deplin.

Atât tratamentele chimice cât şi cele psihologice joacă un rol. Am înţeles că depresia este ceva atât de înrădăcinat în noi încât nu poate fi separată de caracterul nostru şi de personalitate.

Tratamentele pe care le avem pentru depresie sunt înspăimântătoare, ineficiente şi mai mult decât atât, sunt extrem de costisitoare şi au o mulţime de efecte secundare.

Depresia este neajunsul din dragoste. Dacă eşti căsătorit şi te gândeşti „Dacă soţia mea va muri, îmi voi găsi alta” nu ar fi dragostea pe care o ştim noi. Nu există dragoste fără anticiparea pierderii, iar spectrul disperării poate fi motorul intimităţii.

Oamenii tind să confunde trei lucruri: depresia, mâhnirea şi tristeţea. Mâhnirea este în mod clar o reacţie. Dacă ai suferit o pierdere şi te simţi extrem de nefericit, iar după şase luni eşti încă foarte trist, dar lucrurile merg ceva mai bine, atunci probabil este mâhnire, iar aceasta probabil va dispărea într-o anumită măsură.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata