Descoperire românească: Extractele din plante pot înlocui E-urile din alimente

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) au descoperit că extractele din plante pot înlocui conservanţii chimici, folosiţi în industria alimentară, scrie yahoonews.

Cercetătorii ICA au constatat că extractele din scorţişoară şi plante medicinale au aceleaşi proprietăţi ca şi conservanţii chimici.

„Una dintre cercetările pe care le-am realizat şi le-am finalizat la ICA este înlocuirea conservanţilor E-uri cu extracte de scorţişoară, de exemplu, care au efecte mult mai bune de conservare şi nu schimbă nici gustul, nimic. Noi am avut rezultate în cercetare cam în acelaşi timp cu cele obţinute pe plan mondial. Am descoperit că extracte naturale din anumite plante pot înlocui conservanţii chimici atât de controversaţi, cum sunt sulfiţii, benzoaţii, precum şi nitraţii, nitriţii, care iarăşi sunt o mare categorie de conservanţi răi, cu efecte la fel de bune în ceea ce priveşte caracteristicile tehnologice, conservă la fel de bine produsele, dar nu sunt nocive. Avem şi experimente reuşite pe care le-am realizat la institut”, a declarat profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, pentru ziarulring.ro.

Mencinicopschi a adăugat că în experimentele ICA au fost folosite extracte de scorţişoară, rozmarin şi plante medicinale şi s-a constatat că acestea pot înlocui cu succes aditivii alimentari chimici de sinteză, obţinându-se aceleaşi rezultate ca şi când ar fi fost folosiţi sulfiţi sau nitraţi.

“Am pus în salată proaspătă, cum ar fi cea de varză albă, de rucola, care se strică, în loc de sulfiţi, extracte naturale şi a stat foarte bine, a omorât microbii răi la fel ca şi celelalte, dar fără alte efecte secundare. Conservanţi se pun în toate salatele preparate care se vând la caserole, chiar şi în fasolea bătută şi în humus”, a mai spus Mencinicopschi.

Citește și
1 Comentariu
  1. Tomica cel vechi spune

    Foarte frumos dar putin cam nerealist. Tendinta actuala, dictata de marile trusturi chimice si promovata in veselie de structurile nationale si internationale, este inlociurea produselor naturale cu produse de sinteza chimica. Astfel banutii care merg acum la producatorii produselor naturale, respectiv in agricultura, sa intre frumusel in sacii cu bani ai marii finante industriale. Asa ca nu vad cum s-ar putea traduce acest studiu in practica nefiind sustinut de birocratura oficiala, subordonata aceluiasi comandament de impunerea sinteticului (vezi codexul sintetico-alimentar impus cu forta). Urmatorul pas va fi introducerea in codul penal a infractiunii cultivarii plantelor in scop alimentar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata