Descoperirea unor „veveriţe” din Jurassic oferă noi date despre originea mamiferelor

Niște mamifere asemănătoare veverițelor, care au trăit în Jurassic alături de dinozauri și au fost descoperite recent, în China, pot oferi noi date despre modul în care s-a desfășurat procesul de evoluție al primelor animale cu sânge cald de pe Pământ și demonstrează că mamiferele au apărut mai devreme decât credeau paleontologii, conform Reuters.

Oamenii de știință au descoperit trei astfel de mamifere din specii diferite, dar toate făcând parte din grupul denumit Haramiyidae, grup de mamifere primitive cunoscut, până în prezent, doar prin intermediul a câteva fragmente fosilizate de mandibulă și de dinți. Pornind de la fragmentele fosile descoperite anterior, oamenii de știință nu putea fi siguri nici măcar dacă aceste animale erau sau nu mamifere.

Fosilele bine conservate, fosilele descoperite în provincia Liaoning, din nord-estul Chinei, demonstrează că aceste animale erau într-adevăr mamifere — printre altele, urechea lor internă era compusă dintr-un sistem de trei oase, sistem caracteristic tuturor mamiferelor, de la balene la oameni.

Cele trei specii, care au primit denumirile științifice Shenshou lui, Xianshou linglong și Xianshou songae, au trăit în urmă cu 160 de milioane de ani, într-o perioadă în care dinozaurii erau stăpânii planetei.

Animalele din aceste specii semănau cu niște mici veverițe, cu corpuri agile și degete alungite, ceea ce demonstrează că erau adaptate la viața arboricolă. Ele aveau cozi lungi cu care puteau probabil să se agațe de ramuri.

„M-aș hazarda să susțin că aceste animale stăteau chiar mai mult timp în copaci decât veverițele”, a susținut Jin Meng, paleontolog specializat în vertebrate de la Muzeul American de Istorie Naturală din New York, coordonatorul studiului publicat în ultimul număr al revistei Nature.

Pornind de la caracteristicile dinților, aceste animale erau probabil omnivore (se hrăneau cu insecte, fructe și nuci).

Conform oamenilor de știință, aceste fosile, alături de alte dovezi descoperite până acum, sugerează că primele mamifere au apărut în urmă cu aproximativ 208 milioane de ani, în Triassic. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata